
Sacoșele nimănui. Cum o schimbare de un alineat a făcut inutilă legea cu privire la interzicerea pungilor din plastic
De la 1 ianuarie 2019, vânzarea celor mai rezistente și groase sacoșe a fost interzisă în Republica Moldova. În 2020 și 2021 urmau, treptat, să fie scoase din uz toate pachetele din plastic. Cel puțin asta prevede o lege elaborată de PL în 2016 și votată de precedentul Parlament în 2017. Cu o lună înainte de intrarea în vigoare a legii, reprezentanții magazinelor declarau pentru AGORA că sunt gata de schimbări.La trei luni de la interdicție, legea care venise să salveze mediul înconjurător este însă nefuncțională. În magazine continuă să se ofere pungi de plastic, iar la piețe vedem la orice pas așa-numitele pungi „calendar” pentru că prevederea care stabilea amenzile...a dispărut din lege.
・
Cum arăta proiectul inițial
Legea elaborată de PL în 2016 cuprindea un alineat cu privire la amenzile pe care riscau să le încaseze toți agenții economici care continuau să vândă sacoșele. Astfel, persoanele fizice urmau să fie amendate începând cu 5.000 de lei, iar persoanele juridice - cu 10.000 de lei.
Cum au dispărut amenzile pentru pungi
Între prima lectură și lectura finală a legii, această prevedere a dispărut însă. În Comisia economie, buget și finanțe a fost propus un amendament prin care alineatul care prevedea sancțiunile a fost exclus, iar „contravențiile se remit spre examinare Agenției pentru Protecția Consumatorului”.
Amendamentul a fost propus de liberal-democratul Tudor Deliu în prima lectură a proiectului (extras din stenograma ședinței Parlamentului din 25 mai 2017, pagina 29).
Deliu a considerat că în acest caz în lege vor figura doi agenți constatatori: MAI și Agenția pentru Protecția Consumatorilor. „Codul contravențional prevede că nimeni nu poate fi supus de două ori răspunderii contravenționale. Ce se va întîmpla în acest caz cînd doi agenți constatatori vor constata această contravenție, care dumneavoastră o propuneți în Codul contravențional, ori unii, ori alții? Și părerea mea că nu ar trebui să fie ambii”, spunea Deliu în ședința Parlamentului.
Contactat de AGORA, fostul deputat spune că nu-și amintește să fi propus un asemenea amendament. „Nu, absolut, eu cu ambele mâini am susținut și susțin această inițiativă, eu nicidecum nu puteam să semnez așa un amendament. Nu-mi aparține mie așa un amendament”, a spus Deliu după ce i-a fost citit textul modificării.
Ulterior, un aviz similar a fost oferit și de Guvern. Acesta a fost contrasemnat inclusiv de fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu.
Explicațiile fostului ministru al Mediului
L-am contactat pe fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, să aflăm cum din lege au reușit să dispară amenzile pentru comercializarea sacoșelor. Inițial, Munteanu a spus că Guvernul a dat un aviz „general, inofensiv, care susține legea așa cum este”, dar ulterior a venit cu o precizare:
„MAI sau poliția nu are dreptul să intre cu verificări în nici un magazin, aceasta este o practică sovietică, iar în sens european este considerat un abuz, vedeți și în avizul Direcției Juridice a Parlamentului se spune despre acest lucru. Astfel la import responsabil pentru pungile de plastic este Serviciul Vamal, iar pe intern Serviciul Fiscal și Protecția Consumatorilor, or, orice altă încălcare din magazine va fi raportată astăzi la aceste două entități”, a precizat Munteanu. El susține că deși legea nu prevede expres mărimea amenzilor și metoda de sancționare, „este amendat operatorul economic, și FISC și Protecția Consumatorului au competențe să amendeze în acest sens, iar Vama să facă același lucru pentru marfa de import”. „Nu este nici o dificultate aici, doar că cei de la Protecția Consumatorului se lenevesc și nu prea vor sarcini noi”, consideră fostul liberal.
Agenția pentru Protecția Consumatorului spune că nu are pârghii
În timp ce politicienii sparg toate oalele de capul Agenției pentru Protecția Consumatorului, agenția spune că de fapt nu are pârghii legale pentru a sancționa magazinele care pun în vânzare sacoșele interzise. Cel puțin asta a declarat pentru AGORA directorul Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP), Iurie Eremia.„Noi suntem o agenție implementatoare, noi putem doar să venim cu anumite solicitări sau proiecte de îmbunătățire a legilor. Ați spus corect, legea nu prevede cine împarte sancțiunile, care e acțiunea Agenției concret... Noi putem doar să facem vizite de consultare și mese rotunde pentru informarea mediului de afaceri, asta e tot. Dacă (pârghiile legale) mi le arată un expert în juridică acum, eu cu drag o să mă conformez, dar nu cred. Urmează să ne rugăm ca Parlamentul să voteze un Guvern funcțional și să se modifice legea. Deputații și-au făcut legea. Ideea e foarte bună, dar nu e dusă până la bun sfârșit”, a spus Iurie Eremia.Deși șeful APCSP spune că instituția pe care o conduce nu poate oferi pedepse, regulamentul agenției îl contrazice. În capitolul II, la rubrica „misiunea agenției”, este specificat că aceasta „examinează cauzele contravenționale și poate să aplice sancțiuni conform prevederilor Codului Contravențional al Republicii Moldova”.