„Condamnarea la ani grei de pușcărie în baza unor dosare fabricate a lui Gheorghe Petic și Sergiu Cebotari, activiști ai Platformei DA, reprezintă sfârșitul justiției și al democrației în Republica Moldova. Este mesajul foarte clar al regimului Plahotniuc-Dodon către întreaga societate – jocurile de-a democrația s-au terminat, oricine se va opune puterii oligarhice va păți la fel. Folosirea gazelor lacrimogene împotriva susținătorilor deținutului politic Gheorghe Petic în fața Judecătoriei Orhei, în cele mai urâte tradiții ale unui regim dictatorial, este cea mai grăitoare dovadă în acest sens. Blocul ACUM și toți cetățenii liberi ai Republicii Moldova sunt în continuare alături de Gheorghe Petic și Sergiu Cebotari. Aceste condamnări absurde ne motivează și mai mult să luptăm în continuare, să promovăm pachetul de legi pentru dezoligarhizarea țării și să scoatem instituțiile statului din captivitate”, se arată în anunțul publicat pe Facebook.

Totodată, blocul ACUM a îndemnat deputații „deputații cărora le pasă de această țară” să voteze pachetul de legi „menite să înceapă demontarea sistemului oligarhic și edificarea statul de drept”.

Activistul Gheorghe Petic, care s-a remarcat anterior prin acuzațiile aduse Serviciului Vamal, a fost condamnat astăzi de Judecătoria Orhei la trei ani și jumătate de închisoare cu executare. După pronunțarea sentinței, polițiștii ar fi folosit gaze lacrimogene pentru a îndepărta susținătorii lui Petic, veniți la judecătorie.

Tot astăzi, s-a anunțat că fostul angajat de la Poșta Moldovei Sergiu Cebotari, care a dezvăluit schema de contrabandă cu anabolizante, a fost condamnat de prima instanță la opt ani de închisoare. Cebotari nu a participat la ședința de judecată, unde urma să fie arestat. Deocamdată, nu se cunoaște locul aflării acestuia.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!