În perioada ianuarie-februarie 2019, a fost realizat un studiu privind implicarea persoanelor de etnie romă în procesele politice ale țării. Conform datelor publicate, persoanele de etnie romă nu planifică să devină membri de partid, iar  60% nu cred că vor avea șanse să câștige într-o cursă electorală. Doar 6% din respondenții de etnie romă sunt membrii de partid, iar 2 din 10 membrii de partid chestionați nu ar accepta un coleg de etnie romă. Printre cauze neacceptării ei pomenesc „o situație neplăcută legată de o persoană de etnie romă” sau „au auzit multe situații neplăcute legate de romi”.

Potrivit datelor studiului, 48% din respondenții romi sunt de părere că nu au suficient acces la informații pentru a deveni membri de partid, iar 35% - din contra - că au acces în mare și în foarte mare măsură.

În urma studiului, Centrul de Consultanță și Educație Civică a elaborat un set de recomandări ce vor fi transmise partidelor politice din țară, comunităților rome, cât și autorităților publice locale din zonele locuite de persoane de etnie romă.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!