Judecând după apartenența politică a celor 26 de parlamentari, deducem că cea mai numeroasă fracțiune din cadrul blocului „ACUM” ar fi cea a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), cu un număr de 12 deputați. Aceasta este urmată de fracțiunea Platformei DA, cu 8 parlamentari.

Alți șase deputați care au acces în Parlament pe listele blocului „ACUM” nu fac parte nici din PAS, nici din PPDA. Este vorba despre Iurie Reniță, Dumitru Alaiba, Octavian Țîcu, Igor Munteanu, Oazu Nantoi și Maria Ciobanu.

Nu este clar deocamdată dacă aceștia vor forma o fracțiune aparte sau se vor alătura, parțial sau integral, în componența fracțiunilor PAS și PPDA.

Iată cum ar putea arăta fracțiunea PAS din Parlament, în baza apartenenței politice a deputaților aleși:

Maia Sandu, Mihai Popșoi, Vladimir Bolea, Dan Perciun, Igor Grosu, Liliana Nicolaescu-Onofrei, Radu Marian, Doina Gherman, Veronica Roșca, Sergiu Litvinenco, Petru Frunze și Lilian Carp.

Componența fracțiunii PPDA, în baza apartenenței politice a parlamentarilor:

Andrei Năstase, Inga Grigoriu, Liviu Vovc, Alexandru Slusari, Chiril Moțpan, Dinu Plîngău, Arina Spătaru, Stela Macari.

Fracțiunile parlamentare sunt alcătuite din cel puţin 5 deputați.

Citește și: Cum ar urma să fie amplasate fracțiunile în noul Parlament: deputații „Șor”, între parlamentarii „ACUM” și PDM

Ce spun deputații blocului „ACUM”

Recent, deputatul blocului „ACUM”, Igor Munteanu, a dat de înțeles că blocul nu se va diviza în fracțiuni parlamentare. Totuși, parlamentarul a precizat că nu e de ignorat faptul că cele două partide au particularități aparte.

Anterior, deputatul Mihai Popșoi declarase că blocul urmează să se divizeze în Parlament. „Vor fi două fracțiuni separate, poate chiar trei, pentru că este și componenta societății civile, alte partide”, a spus Popșoi.

Liderii blocului electoral, Andrei Năstase și Maia Sandu, nu au oferit un răspuns clar, însă au punctat că vor pune accent pe unitate.

Contactat de AGORA, deputatul „ACUM”, Sergiu Litvinenco, a declarat că reprezentanții „ACUM” vor veni cu un anunț la acest subiect la „momentul potrivit”.

Citește și: Se va diviza sau nu blocul ACUM după ce va accede în Parlament? Ce spune Năstase, Sandu și Țîcu

În urma alegerilor parlamentare desfășurate în baza sistemului electoral mixt, în Parlamentul au fost aleși 35 de deputați socialiști, 31 deputați democrați, 26 de parlamentari ai blocului „ACUM”, 7 deputați ai Partidului „Șor” și trei parlamentari independenți, aleși pe cele două circumscripții create pentru regiunea transnistreană și circumscripția Cahul.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!