Frontera se confruntă cu grave probleme financiare şi chiar și-a văzut listarea la Bursa (alternativă) de la Londra (AIM) suspendată pentru încălcarea condițiilor. Pe de altă parte, autorităţile de la Chișinău au intrat în impas şi se gândesc să rezilieze contractul cu această companie. Altfel spus, promisiunile făcute de investitor şi guvern au rămas vorbe goale.

Filip, investitorul şi lipsa de securitate energetică

Doi ani şi trei luni în urmă, pe 30 decembrie 2016, Guvernul Filip adopta decizia de transmitere firmei Frontera a dreptului de desfăşurare a lucrărilor de explorare geologică a hidrocarburilor pe teritoriul Republicii Moldova, cu ulterioara lor exploatare.

Pe 2 ianuarie 2017 era semnat şi contractul de concesiune, iar pe 3 martie 2017, premierul Pavel Filip semna, alături de Steve Nicandros, preşedintele Frontera, o Declaraţie de colaborare între Guvern şi corporaţie privind explorarea hidrocarburilor din sudul Republicii Moldova.

„Reformele își spun cuvântul și vedem o creștere a interesului investitorilor străini față de țara noastră. Vrem să aducem investitori în țară prin crearea unui mediu de afaceri atractiv, pentru că antreprenorii fondează întreprinderi, creează locuri de muncă, oferă salarii și plătesc impozite”, afirma atunci Pavel Filip.

Vezi și: Investigație anticoruptie.md: Cum şi-au tras Front(i)era în Moldova milionarii din Cayman

Totodată el susţinea că acest acord cu Frontera a fost semnat şi în contextul eforturilor Guvernului „pentru obținerea independenței energetice în anii următori, care să se reflecte în prețuri mai bune la energie, dar și în evitarea oricăror imixtiuni geopolitice în Moldova”.

Şi fostul ministru al Mediului Valeriu Munteanu afirma atunci că acest proiect va permite țării noastre să afle ce resurse energetice are Republica Moldova în subsol și ar putea reduce din dependența față de Rusia.

Promisiuni de investiţii de sute de milioane dolari

Pe de altă parte, Frontera, care a primit dreptul exclusiv de a explora pentru producerea și dezvoltarea resurselor de hidrocarburi dintr-o zonă ce cuprinde aproximativ 12.000 kilometri pătrați sau circa 40% din teritoriul ţării, a promis investiții iniţiale de 6 milioane dolari, care apoi ar putea trece şi de sute de milioane dolari.

„Noi vânăm aici un volum de peste 100 de milioane de barili de petrol. … Dacă vom reuși să dezvoltăm acest volum de petrol, asta înseamnă că va trebui să forăm sute de puțuri. … Vom angaja până la 400 de persoane. Pentru economia locală, pe parcursul unei perioade de 10-20 ani, asta ar însemna o injecție financiară de 500 de milioane de dolari”, declara doi ani în urmă Zaza Mamulaishvili, președintele executiv al companiei Frontiera Resources International.

Totodată el susţinea că deja în luna mai 2017, în Moldova vor veni specialiștii Frontera pentru a desfășura anumite activități.

În mai 2017, Frontera va anunța într-o notă depusă la Bursa de la Londra că „planul din Moldova pentru următoarele 12 luni include inițierea unor eforturi de explorare care vor consta în principal în lucrul geologic pe teren și evaluarea puțurilor existente, precum și în construirea detaliată a unei baze geologice, geofizice, petrofizice și de inginerie extinse care să permită firmei identificarea potențiale resurse de petrol și gaze”.

Citește continuarea pe Mold-Street.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!