Iată cum ar arăta rezultatele:

Irina Vlah – 50,9%

Nikolai Dudoglo – 5,3%

Serghei Anastasov – 3,8%

Vladimir Kissa  - 2,6%

Feodor Gagauz – 1,5%

Totuși, 1/3 din respondenți nu s-au determinat pentru cine vor vota.

Întrebați despre problemele pe care le vor soluționate de către viitorul bașcan, respondenții au nominalizat următoarele: ridicarea nivelului de trai (49,4%), șomajul (35,8%), dezvoltarea economică a regiunii (29,5%), stoparea migrației (20,2%), dezvoltarea sistemului medical (18%).

Marea majoritate a locuitorilor din regiune, puțin peste 60%, spun că viitorul bașcan trebuie să fie un gospodar bun, să conștientizeze problemele și grijile poporului. Iar 37,1% cred că acesta trebuie să fie un politician iscusit și să aibă influență în cercurile politice.

66% din cei intervievați au menționat că bașcanul joacă un rol important. Totuși, fiecare a cincea persoană crede că acesta joacă un rol pasiv, „mai mult vorbește decât înfăptuiește în realitate”.

Potrivit acestui sondaj, 11,3% din respondenți au dat calificativul „foarte bine” activității actualului bașcan, Irina Vlah, 54,6% - „bine”, 23,3% - „nici bine, nici rău”, 5,6% - „rău”, 1,3% - „foarte rău”.

Ziua alegerii unui nou lider al UTA Găgăuze a fost transferată de pe 19 mai pe 30 iunie. Decizia a fost luată pe 18 martie curent, de 16 din 20 de deputați prezenți la Adunarea Populară a Găgăuziei, la propunerea unui democrat. Actualul bașcan, Irina Vlah, a spus însă că, astfel, democrații din regiune încearcă să câștige timp pentru a-și promova propriul candidat la șefia autonomiei.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!