Înainte de ședință, deputații blocului „ACUM” au protestat în fața Legislativului, cerând justiție corectă și denunțând condamnarea lui Gheorghe Petic și a lui Sergiu Cebotari.

Aceștia au intrat în Parlament pe intrarea din față. Întrebați dacă vor forma o singură fracțiune în Parlament, deputații au evitat să dea un răspuns clar, menționând că astăzi pe agenda publică este prima ședință a Parlamentului și protestul pentru susținerea lui Petic și Cebotari.

Deputații socialiști au ales să intre împreună, pe intrarea în spate, la ședința inaugurală a Legislativului. Aceștia au evitat să dea răspunsuri la întrebările reporterilor, menționând că vor face toate anunțurile ulterior.

Deși au spus că au candidaturi pentru toate funcțiile importante în stat, reprezentanții PSRM nu au vrut să ofere alte detalii.

Înainte de începerea ședinței, deputații Partidului Șor au susținut un briefing de presă în care au anunțat că Ilan Șor va fi propus pentru funcția de președinte al Parlamentului. Totodată, Ilan Șor a declarat că formațiunea pe care o conduce se află în opoziție.

Parlamentarii Partidului Șor au ajuns devreme la Parlament, intrând în clădire prin intrarea din față. Asaltat de presă, Ilan Șor a ocolit întrebările jurnaliștilor, repetând anunțurile pe care le-a făcut în briefing. Totodată, Marina Tauber a certat jurnaliștii pentru insistență.

Vezi și: „Cine fotografiază?”. Cum (nu) a răspuns Ilan Șor la întrebările jurnaliștilor pe holurile Parlamentului (VIDEO)

Cei mai discreți au fost democrații. Deputații PDM au evitat cu brio presa, în condițiile în care o bună parte din jurnaliști așteptau deputații la declarații în încăperea unde aceștia trebuie să semneze pentru a-și bifa prezența la ședință. Spre deosebire de deputații de celelalte culori politice, democrații nu au trecut pe la stand-ul dedicat lor, ci au luat formularul pentru colectarea semnăturilor cu ei.

Totodată, jurnaliștii nu au avut ocazia să stea de vorbă cu parlamentarii democrați și l-au putut observa pe liderul PDM, Vlad Plahotniuc, abia când acesta era așezat în fotoliul de deputat. În sala plenară, Plahotniuc stă alături de Constantin Botnari și Vladimir Cebotari (stânga) și Pavel Filip și Dumitru Diacov (dreapta).


Foto: Agora.md

Vezi și: Cum a venit Plahotniuc la ședința Parlamentului. Cu mașina până în prag, păzit de zeci de agenți de securitate (VIDEO)

Întrebat de ce democrații au evitat să treacă prin holul în care era presa, democratul Sergiu Sîrbu a declarat că a fost alegerea lor, dar și că presa trebuie „să dea dovadă de educație și mai puțină impertinență” atunci când li se adresează deputaților.

La rândul lor, deputații independenți Alexandru Oleinic și Ion Groza le-au spus jurnaliștilor că nu intenționează, deocamdată, să adere la vreo fracțiune parlamentară și vor susține vectorul pro-european de dezvoltare a Republicii Moldova.

La ședința Parlamentului de astăzi au fost prezenți 97 de deputați. Printre absențele notabile se numără Andrian Candu și Maia Sandu.

Citește și: Cu Plahotniuc între Botnari și Filip, dar fără Candu. Ședința Parlamentului a început cu 97 de deputați

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!