Veaceslav Burlac a refuzat să spună ce a stat la baza deciziei sale. A menționat doar că este vorba de motive personale, care nu au nicio legătură cu rezultatele alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019. „Nu a fost impus Veaceslav Burlac și nu a fost supus unor presiuni ca să-și dea demisia. Orice început are și un final, iar fiecare final are un nou început. PDM a obținut în raionul Criuleni cel mai mare scor pe care l-a obținut vreodată PDM în raionul nostru. Am obținut un scor de două ori mai mare decât la alegerile trecute. Eu consider că este necesară o schimbare, o mică pauză în activitatea mea de conducător al unui raion. Acesta va fi un beneficiu pentru raion și pentru mine”, a declarat democratul.

După acest anunț, Veaceslav Burlac a spus că a analizat mai multe candidaturi care ar merita să-i ia locului, oprindu-se la cea a fostului viceministru de Interne Ion Țurcan. Decizia lui Burlac a fost susținută de majoritatea consilierilor, adunând 26 de voturi.

„Pentru mine este o provocare, este o activitate binevenită pentru mine. Sunt de profesie polițist, am lucrat mai mult de 30 de ani și lucrez la momentul de față. Azi mă pornesc pe o altă cale, pe o cale politică, ca persoană publică. Cetățenii așteaptă alte modernizări, alte griji și ar fi bine ca dezvoltarea raionului Criuleni să fie un eveniment important în RM. Mă mândresc că am ajuns în funcția de viceministru de Interne, m-am manifestat, m-am străduit să las gospodării, tehnică, tot ce e necesar ca cetățenii RM să fie în siguranță. Vă rog să mă acceptați cum sunt”, le-a spus Țurcan consilierilor prezenți la ședință.

Potrivit portalului investigații.md, numele lui Ion Țurcan a figurat într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice din 2004, în legătură cu protejarea unor transporturi cu marfă de la piața Km 7 din Odesa, care intrau în țara noastră prin vamă fără să fie înregistrate și, respectiv, fără să fie achitate taxele de rigoare. Atunci, a fost demarată o anchetă penală, dar nu a mai fost anunțată finalitatea ei. După acest caz, ministrul de atunci Gheorghe Papuc l-a somat pe Ion Țurcan să-și prezinte demisia. A revenit în Ministerul de Interne în iulie 2009, fiind promovat la șefia Batalionului cu destinație specială „Fulger”.

La alegerile parlamentare din 24 februarie, în circumscripția nr. 21 Criuleni, democratul Veaceslav Burlac a fost învins cu o diferență 388 de voturi de candidatul blocului ACUM Lilian Carp.

Ieri, președintele raionului Ialoveni, Lilian Carmanu, și-a dat demisia. Deși a susținut în campanie candidatul democraților din circumscripția care cuprinde mai multe sate din raionul pe care l-a condus, Monica Babuc a pierdut scrutinul în favoarea candidatului blocului ACUM Liviu Vovc.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!