„În ultimele două luni, a părut pe piață carne de pui refrigerată ucraineană. Desigur, este la un preț mult mai jos. Vorbim în viitor să exportăm. Nu știu care sunt perspectivele noastre pentru export, dacă în țara noastră se aduce carne la un preț mult mai mic decât ne putem permite noi. Știm că în țările Uniunii Europene avicultorii se subvenționează. Dacă nu o să fim susținuți, da, dvs (n. r. ANSA) foaia de parcurs o să o îndepliniți, dar cum putem să fim noi competitivi pe piața europeană? În primul rând, competitivitatea se vede prin preț”, a declarat directorul comercial al unei companii de la noi, producătoare de carne de pasăre.

Un alt producător, aceleași nemulțumiri  – pentru a face investiții, astfel încât standardele de producere să corespundă cu cele europene, avicultorii au nevoie de susținere din partea statului. „Pentru a face export, trebuie să lucrăm în tandem. Pe de o parte statul, pe de alta – agenții economici. Ca să fim capabili să exportăm, agentul economic are nevoie de investiții, de bani. La moment, dacă să vorbim de România, unde producătorul este subvenționat la producție, în RM primim subvenții numai la investiții. În cazul producătorilor de ouă, sectorul dat este problematic. Echipamentul este învechit. În ultimii ani lucrează sub costul de producere, prețul e foarte mic la ouă. Pentru modernizarea fermelor sunt necesare investiții mari. Echipamentul pentru găinile outoare este destul de scump. Pentru construcția halelor suntem iarăși defavorizați. Dacă alte sectoare primesc subvenții, noi nu le primim. Pe lângă toate problemele, cea mai mare rămâne TVA-ul. Producătorul, în loc să investească, la sfârșitul trimestrului trebuie să recupereze TVA-ul”, a menționat în cadrul întrevederii președintele Asociației Patronale a Avicultorilor din RM.

Prezenți la eveniment, reprezentanții instituțiilor de profil au dat asigurări că cerințele producătorilor sunt analizate și că o parte din ele vor fi satisfăcute.

Această ședință de lucru a fost organizată pentru a analiza pașii ce urmează a fi întreprinși pentru ca producătorii autohtoni să poată exporta carne de pasăre și ouă pe piața UE. O parte din acțiunile prevăzute în foaia de parcurs au fost deja îndeplinite, în special cele ce țin de armonizarea legislației naționale în conformitate cu cea europeană. Potrivit unui comunicat emis anterior de Ministerul Economiei, o misiune de audit în vederea obținerii dreptului de export este preconizată pentru luna septembrie 2019.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!