Urmare a stabilirii nivelului scăzut de alertă teroristă, responsabilii de la Centrul Antiterorist al SIS urmează să întreprindă un șir de măsuri, precum „acumularea şi verificarea informațiilor și datelor cu privire la riscurile teroriste, desfășurarea activităților de profilaxie, de sensibilizare şi formare a opiniei publice în vederea promovării politicii de stat în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului, precum şi despre regulile de comportament în situații de criză teroristă”.

„La fel, autorităţile abilitate vor elabora și implementa  metode și instrumente noi de luptă împotriva terorismului şi îşi vor canaliza eforturile la diminuarea şi lichidarea acţiunilor factorilor care provoacă apariţia şi răspândirea ideologiilor cu caracter extremist-terorist”, se arată în comunicat. 

Cetățenii, cu ochii în patru 

Instituirea alertei prevede și un șir de recomandări pentru populație. „Fie că se află în stradă,  în locuri de aglomerare în masă sau în transportul public, cetăţenii sunt îndemnaţi să fie precauţi şi să atragă atenția asupra aspectului exterior şi comportamentului persoanelor care li se par suspecte. Spre exemplu, dacă acestea poartă îmbrăcăminte care nu corespunde anotimpului sau creează impresia că sub haine ar avea obiecte ascunse, sau în cazul în care încearcă să evite camerele de supraveghere şi contactul cu reprezentanții organelor de poliție”, atenționează responsabilii de la SIS.

Oamenii sunt îndemnați să fie atenți când este vorba de automobile părăsite sau fără numere de înmatriculare, cu portbagaje supraîncărcate, cele care staționează îndelungat şi nejustificat în curtea sectoarelor locative, în apropierea obiectivelor de mare aglomerare, precum atunci când văd genți, rucsacuri lăsate fără supraveghere, cutii din care se observă fire electrice, dispozitive mecanice. „La depistarea unor asemenea obiecte, cetăţenii sunt îndemnaţi să evite apropierea, atingerea, despachetarea sau mișcarea din loc a acestora şi informarea imediată a organelor de ocrotire a normelor de drept”, se mai arată în comunicat.

La fel, Centrul Antiterorist al SIS îndeamnă părinţii să poarte cât mai des discuţii în familie despre regulile de securitate şi acțiunile ce urmează a fi întreprinse în diverse situații de criză, să se asigure că cei mici cunosc adresa de domiciliu şi numerele de contact ale părinţilor şi ale rudelor apropiate, ale persoanelor de încredere şi ale serviciilor de urgență.

Ce înseamnă „cod albastru de alertă teroristă”?

Sistemului național de alertă teroristă (SNAT), aprobat prin Hotărârea Guvernului din 17 octombrie 2018, reprezintă un mecanism de înștiințare și informare a populației despre eventuale pericole teroriste, de organizare și coordonare a acțiunilor de prevenire și descurajare a terorismului, în funcție de gradarea situației de securitate în țară.

SNAT este constituit din patru niveluri, distinse prin patru coduri (exprimate în culori), ce reflectă gradul de risc în funcție de intensitatea manifestării pericolului terorist: nivel scăzut (culoare albastră), nivel moderat (culoare galbenă), nivel ridicat (culoare portocalie) şi nivel critic (culoare roșie):


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!