Am decis să tai acest nod al blocajului politic și să invit partidele politice la dialog. Fiecare partid separat, îl invităm să ne spună care e poziția lor, care-s condițiile pentru a discuta”, a spus liderul neformal al socialiștilor.

Nu doresc să discute între ei. S-a creat un vid, un gol. Conform Constituției, dacă timp de 3 luni nu se aprobă legi în Parlament, președintele poate dizolva Parlamentul și anunța alegeri anticipate. Nu ne putem permite să așteptăm trei luni. Trebuie să avem o discuție serioasă cu partidele care pot crea o majoritate parlamentară, pentru a lua o decizie foarte clară și de a informa cetățenii. Sau avem o majoritate care alege conducerea Parlamentului, creează sau nu coaliții, sau partidele spun că nu avem șanse de a crea majoritate parlamentară, și să mergem la alegeri anticipate. Trebuie să fim sinceri cu cetățenii”, a declarat Dodon.

Șeful statului a propus următorul program de întrevederi: cu Zinaida Greceanîi la ora 14:00, cu Vlad Plahotniuc la 15:00 și cu Maia Sandu și Andrei Năstase la 16:00.


Igor Dodon nu a răspuns la întrebările jurnaliștilor, dar i-a invitat și pe ei, mâine, la Reședința de Stat. Potrivit lui, această locație a fost aleasă pentru că ar fi mai „neutră” decât clădirea Președinției.

În urma scrutinului parlamentar din 24 februarie, în Parlament au acces trei partide, un bloc electoral și trei candidați independenți. Este vorba de PSRM (35 de mandate), PDM (30), blocul ACUM (26) și Partidul Șor (7).

Atât democrații, cât și socialiștii, au lansat blocului ACUM invitații publice la negocieri, însă cei din urmă au refuzat.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!