„Noi ne-am liniștit cu cutremurele care au fost în 1977, 1987, 1990 prin faptul că nu am avut avarieri și pierderi de vieți omenești. Asta într-un fel a liniștit autoritățile, dar nu înseamnă că trebuie să fim liniștiți pentru că în orice moment ar putea să se întâmple un cutremur”, a declarat seismologul Ion Ilieș. 

Acum câțiva ani seismologii moldoveni au colectat date cu privire la construcția mai multor clădiri din capitală. Din cele 25000 de blocuri evaluate, aproximativ 83% au o vârstă care depășește un secol și prezintă un grad sporit de uzură. Potrivit specialiștilor, anume aici locuiește aproximativ 10% din populația orașului.

„Multe dintre construcțiile care s-au realizat în ultimii 20 de ani au fost probleme la darea lor în exploatare, prin nerespectarea unor norme în construcții. În ultimă instanță ele au fost date în exploatare și lumea locuiește în ele fără a cunoaște detaliile construcțiilor”, susține Ion Ilieș.

Locatarii blocurilor cu o vechime de câteva decenii confirmă că idee nu au despre starea acestor clădiri. Oamenii speră că piatra din care au fost ridicate casele este destul de puternică pentru a-i păzi de pericole.

„Fiecare bloc de locuit vechi trebuie să fie la evidența Primăriei. Periodic, aceste clădiri trebuie să fie lichidate. Ei nu verifică aceste blocuri”, a spus un bărbat.

„În prezent se fac atâtea lucrări în apartamente, se scot chiar și pereții centrali, se extind camerele. Nimeni nu acordă atenție acestui aspect. Nu știu ce va fi cu blocul în care locuim noi”, a spus o femeie.

Solicitat de către de jurnaliștii Agora, în diferite zile, la diferite ore, arhitectul-șef al capitalei a refuzat să ofere vreun comentariu susținând de fiecare dată că este ocupat:

„Eu întotdeauna am oameni. Sunt în ședință. Dvs cu ce întrebări? Eu înțeleg lucrul dvs, dar imaginați-vă că și noi tot lucrăm. Nu stăm de veghe să răspundem întotdeauna la toate întrebările. Până la masă am avut ședință, acum am alt lucru. Luați-mă pe jumătate de salariu la dvs la televiziune și atunci o să lucrăm”.

Întrebat dacă Primăria are un plan de acțiuni în ceea ce ține de inventarierea tehnică a blocurilor vechi din capitală, edilul-șef interimar a răspuns:

„Eu am avut o discuție cu domnul Grozavu care patronează domeniul respectiv. Dânsul mi-a zis că expertiza care a fost făcută nu a arătat o stare de avariere a niciunui bloc. Noi nu avem un plan de acțiuni pentru că nu avem semnalate probleme deocamdată”.

În anul 2016 Direcția Municipală Arhitectură și Urbanism urma să creeze o comisie specială, care să verifice  fiecare clădire din oraș. Conform standardelor europene, blocurile trebuie să fie pașaportizate și însemnate cu buline de diferite culori, care exprimă gradul de uzură a clădirilor.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!