Blocul ACUM întâmpină probleme la înregistrarea în Parlament a pachetului antioligarhic de legi. Ce spune Secretariatul Parlamentului

Blocul ACUM întâmpină probleme la înregistrarea în Parlament a pachetului antioligarhic de legi. Ce spune Secretariatul Parlamentului
Foto: Parlamentul RM

„Pachetul antioligarhic” de legi, anunțat anterior de liderii blocului „ACUM”, a fost prezentat vineri spre înregistrare în Parlament. Juristul PAS, Sergiu Litvinenco, a anunțat că Secretariatul Parlamentului a refuzat înregistrarea propunerilor legislative, invocând faptul că în lipsa conducerii Legislativului, nu are cine aviza proiectele de lege.

Instituția anunță că se va expune asupra cazului, dar susține că inițiativele legislative se depun, prin cutumă, pe numele Biroului Permanent al Parlamentului și se distribuie spre raportare și avizare prin dispoziția președintelui Legislativului, potrivit Regulamentului Parlamentului.

Pentru cei din Secretariatul Parlamentului „cutuma” este mai presus ca legea”, i-a ironizat Litvinenco.

„Refuzul de a înregistra pachetul este uluitor”

Vineri, împreună cu Alexandru Slusari, am mers la Secretariatul Parlamentului să depunem o parte din pachetul antioligarhic - 2 proiecte de legi și 5 proiecte de Hotărâri ale Parlamentului, fiecare proiect având semnătura a 26 de parlamentari ai Blocului ACUM.

Culmea tupeului - șefa Direcției generale documentare parlamentară, Bubuioc Evelina, a refuzat să înregistreze proiectele ca inițiative legislative. Nu contează prevederile Constituției - art. 73 - care spun că DEPUTAȚII AU DREPT DE INIȚIATIVĂ LEGISLATIVĂ. Nu contează prevederile Regulamentului Parlamentului - art.48 alin. (2) - care spun că proiectele de acte legislative şi propunerile legislative SE ÎNREGISTREAZĂ LA DIRECŢIA DOCUMENTARE PARLAMENTARĂ A SECRETARIATULUI PARLAMENTULUI. A refuzat și gata.

Argumentul refuzului de a înregistra pachetul este uluitor - nu există conducerea Parlamentului, respectiv, nu are cine pune „viza” pe proiecte. De parcă ar exista vreo prevedere legală care ar condiționa înregistrarea inițiativelor legislative de alegerea sau nealegerea președintelui Parlamentului…

Dar ca să vă convingeți cât de ipocriți sunt cei din Secretariatul Parlamentului, voi veni cu 2 exemple. După alegerile din 30.11.2014, Președintele Parlamentului a fost ales la 23 ianuarie 2015. În perioada dintre ziua alegerilor (30.11.2014) și desemnarea Președintelui Parlamentului (23.01.2015), aceeași Direcție generală documentare parlamentară a inregistrat… 18 proiecte de acte legislative. La fel s-a procedat și în 2010 - speakerul a fost ales pe 30.12.2010, pe când Direcția generală documentare parlamentară a inregistrat mai multe proiecte de acte legislative chiar si pe 28.12.2010. Această informatie este disponibilă pe site-ul Parlamentului.

O întrebare retorică - prin lipsirea deputaților de dreptul la inițiativă legislativă contrar prevederilor Constituției și legii, oare nu s-a comis nicio infracțiune de abuz în serviciu prevăzută de Codul penal?”, a scris pe Facebook juristul Partidului Acțiune și Solidaritate.

Argumentele Secretariatului Parlamentului

Secretariatul Parlamentului a anunțat că se va expune pe acest caz. Până atunci, pachetul de legi a fost doar înscris în registrul de intrare al Legislativului, fără a intra în procedură legislativă.

Proiectele de acte legislative prezentate de un grup de 26 de deputați au fost înscrise în registrul de intrare al Parlamentului Republicii Moldova la 22 martie curent.

Totodată, Direcția juridică a Parlamentului urmează să se expună în perioada imediat următoare privind procedura și condițiile de introducere a documentelor vizate în procedură legislativă.

Amintim că proiectele de acte legislative și propunerile legislative se depun, prin cutumă, pe numele Biroului Permanent și se distribuie spre raportare și avizare prin dispoziția președintelui Parlamentului, potrivit Regulamentului Parlamentului. Procedura de înregistrare a proiectelor de acte și propuneri legislative este stipulată în articolul 47-48 din legea nominalizată. După înregistrare, în cel mult 5 zile lucrătoare de la data includerii în procedura legislativă, proiectele de acte legislative, propunerile legislative, precum şi documentele menţionate la art. 47 alin. (6) se plasează pe web site-ul Parlamentului”, se arată într-un comunicat de presă al Parlamentului.

Litvinenco: Noi respectăm legea, nu cutuma

Juristul PAS, Sergiu Litvinenco, a comentat răspunsul Secretariatului Parlamentului.

Citez legea, art.47 alin. (2) din Regulamentul Parlamentului: „(…) Deputații (...) prezintă Parlamentului proiecte de acte legislative şi propuneri legislative”.

Pentru cei din Secretariatul Parlamentului „cutuma” este mai presus ca legea! Noi însă am respectat legea și nu „cutuma”, adresând proiectele anume Parlamentului și nu Biroului Permanent…”, a comentat deputatul pe Facebook.

Precizăm că pachetul de acte legislative propus de ACUM include adoptarea declarației Parlamentului cu privire la caracterul capturat al statului R. Moldova, demiterea procurorului general și numirea unui procuror european, demiterea șefului SIS, conducerii CEC-ului, șefului CNA, demiterea conducerii CCA, ANI și CSJ, anularea sistemului electoral mixt, crearea a trei comisii parlamentare de anchetă cu privire la furtul miliardului, de prezentare a Kroll 2, de anchetare a operațiunilor de spălare a banilor și a anulării amnistiei capitalului și adoptarea legii Magnițki.

Vezi și: „Nu vom intra în acest joc perfid”. ACUM refuză invitațiile PD și PSRM și propun, în schimb, un pachet de legi ale „dezoligarhizării”

Vezi și aceste știri
Cum explică socialiștii și democrații lipsa de la ședința Parlamentului în care urma să fie analizată angajarea răspunderii de Guvern

Cum explică socialiștii și democrații lipsa de la ședința Parlamentului în care urma să fie analizată angajarea răspunderii de Guvern

Accident în capitală: În urma impactului, unul dintre pasageri a fost aruncat pe geam afară (VIDEO)

Accident în capitală: În urma impactului, unul dintre pasageri a fost aruncat pe geam afară (VIDEO)

Angajarea răspunderii Guvernului va trece și fără cvorumul necesar în Parlament. Ce spune legislația

Angajarea răspunderii Guvernului va trece și fără cvorumul necesar în Parlament. Ce spune legislația

Advertoriale
Orange acordă trafic internet gratuit cadrelor didactice din toată țara, la cerere, în campania „Conectăm profesorii”

Orange acordă trafic internet gratuit cadrelor didactice din toată țara, la cerere, în campania „Conectăm profesorii”

1000 de teste de determinare Covid-19 au fost donate Agenției de Sănătate Publică de GRAWE Carat Asigurări

1000 de teste de determinare Covid-19 au fost donate Agenției de Sănătate Publică de GRAWE Carat Asigurări

Solidaritatea îmbracă haina bunului-simț: un brand de haine și un proiect social vor împărți măști de protecție bătrânilor

Solidaritatea îmbracă haina bunului-simț: un brand de haine și un proiect social vor împărți măști de protecție bătrânilor

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
  Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Nu „mușcă” și nu e despre căsătoriile gay. Explicăm simplu ce e Convenția de la Istanbul (AUDIO)
 • PlayGround și Smart Home: Cât costă și cât durează să-ți instalezi un astfel de sistem acasă
 • Nota de Plată a designerei Olga Blanc. Despre bani, dezvoltare personală, bărbatul care o susține și succesul brandului O'Blanc (VIDEO)
 • PlayGround cu Ion Sturza: Lovitura de la Cluj, cifrele Elefant.ro și pronosticuri despre imobiliare
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Moldoveanca Tatiana Bujor, infectată cu Covid-19, dezvăluie care au fost primele simptome și...
 • De ce nu trebuie să comparăm COVID-19 cu gripa? Iată care sunt principalele diferențe (Video)
Cele mai populare
 • 1
  Arena Chișinău, care era gata în proporție de 99,9%, nu poate găzdui bolnavi de coronavirus. Dodon: „Mai este de lucru” (FOCUS)
 • 2
  Un deces și 70 de cazuri noi de îmbolnăvire cu COVID-19. Bilanțul infectărilor a ajuns la 423 de cazuri
 • 3
  Unii moldoveni, care se întorc în țară, iau medicamente pentru a ascunde febra. Dumbrăveanu: „Fiți sinceri!”
 • 4
  Va scădea sau nu prețul la apartamente în Chișinău în urma crizei generate de COVID-19
Autentificare