„Refuzul de a înregistra pachetul este uluitor”

Vineri, împreună cu Alexandru Slusari, am mers la Secretariatul Parlamentului să depunem o parte din pachetul antioligarhic - 2 proiecte de legi și 5 proiecte de Hotărâri ale Parlamentului, fiecare proiect având semnătura a 26 de parlamentari ai Blocului ACUM.

Culmea tupeului - șefa Direcției generale documentare parlamentară, Bubuioc Evelina, a refuzat să înregistreze proiectele ca inițiative legislative. Nu contează prevederile Constituției - art. 73 - care spun că DEPUTAȚII AU DREPT DE INIȚIATIVĂ LEGISLATIVĂ. Nu contează prevederile Regulamentului Parlamentului - art.48 alin. (2) - care spun că proiectele de acte legislative şi propunerile legislative SE ÎNREGISTREAZĂ LA DIRECŢIA DOCUMENTARE PARLAMENTARĂ A SECRETARIATULUI PARLAMENTULUI. A refuzat și gata.

Argumentul refuzului de a înregistra pachetul este uluitor - nu există conducerea Parlamentului, respectiv, nu are cine pune „viza” pe proiecte. De parcă ar exista vreo prevedere legală care ar condiționa înregistrarea inițiativelor legislative de alegerea sau nealegerea președintelui Parlamentului…

Dar ca să vă convingeți cât de ipocriți sunt cei din Secretariatul Parlamentului, voi veni cu 2 exemple. După alegerile din 30.11.2014, Președintele Parlamentului a fost ales la 23 ianuarie 2015. În perioada dintre ziua alegerilor (30.11.2014) și desemnarea Președintelui Parlamentului (23.01.2015), aceeași Direcție generală documentare parlamentară a inregistrat… 18 proiecte de acte legislative. La fel s-a procedat și în 2010 - speakerul a fost ales pe 30.12.2010, pe când Direcția generală documentare parlamentară a inregistrat mai multe proiecte de acte legislative chiar si pe 28.12.2010. Această informatie este disponibilă pe site-ul Parlamentului.

O întrebare retorică - prin lipsirea deputaților de dreptul la inițiativă legislativă contrar prevederilor Constituției și legii, oare nu s-a comis nicio infracțiune de abuz în serviciu prevăzută de Codul penal?”, a scris pe Facebook juristul Partidului Acțiune și Solidaritate.

Argumentele Secretariatului Parlamentului

Secretariatul Parlamentului a anunțat că se va expune pe acest caz. Până atunci, pachetul de legi a fost doar înscris în registrul de intrare al Legislativului, fără a intra în procedură legislativă.

Proiectele de acte legislative prezentate de un grup de 26 de deputați au fost înscrise în registrul de intrare al Parlamentului Republicii Moldova la 22 martie curent.

Totodată, Direcția juridică a Parlamentului urmează să se expună în perioada imediat următoare privind procedura și condițiile de introducere a documentelor vizate în procedură legislativă.

Amintim că proiectele de acte legislative și propunerile legislative se depun, prin cutumă, pe numele Biroului Permanent și se distribuie spre raportare și avizare prin dispoziția președintelui Parlamentului, potrivit Regulamentului Parlamentului. Procedura de înregistrare a proiectelor de acte și propuneri legislative este stipulată în articolul 47-48 din legea nominalizată. După înregistrare, în cel mult 5 zile lucrătoare de la data includerii în procedura legislativă, proiectele de acte legislative, propunerile legislative, precum şi documentele menţionate la art. 47 alin. (6) se plasează pe web site-ul Parlamentului”, se arată într-un comunicat de presă al Parlamentului.

Litvinenco: Noi respectăm legea, nu cutuma

Juristul PAS, Sergiu Litvinenco, a comentat răspunsul Secretariatului Parlamentului.

Citez legea, art.47 alin. (2) din Regulamentul Parlamentului: „(…) Deputații (...) prezintă Parlamentului proiecte de acte legislative şi propuneri legislative”.

Pentru cei din Secretariatul Parlamentului „cutuma” este mai presus ca legea! Noi însă am respectat legea și nu „cutuma”, adresând proiectele anume Parlamentului și nu Biroului Permanent…”, a comentat deputatul pe Facebook.

Precizăm că pachetul de acte legislative propus de ACUM include adoptarea declarației Parlamentului cu privire la caracterul capturat al statului R. Moldova, demiterea procurorului general și numirea unui procuror european, demiterea șefului SIS, conducerii CEC-ului, șefului CNA, demiterea conducerii CCA, ANI și CSJ, anularea sistemului electoral mixt, crearea a trei comisii parlamentare de anchetă cu privire la furtul miliardului, de prezentare a Kroll 2, de anchetare a operațiunilor de spălare a banilor și a anulării amnistiei capitalului și adoptarea legii Magnițki.

Vezi și: „Nu vom intra în acest joc perfid”. ACUM refuză invitațiile PD și PSRM și propun, în schimb, un pachet de legi ale „dezoligarhizării”

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!