Știai că Teatrul Național „Mihai Eminescu” a apărut ca urmare a unirii de la 1918?

Știai că Teatrul Național „Mihai Eminescu” a apărut ca urmare a unirii de la 1918?

De aproape 100 de ani teatrul național din Chișinău a bucurat şi continuă să bucure iubitorii de artă și cultură. Mergem la spectacole, auzim de lansări de spectacole noi, trecem deseori pe lângă el, dar imaginați-vă cum ar fi să te strecori în spatele scenei și să descoperi viața Teatrul Național „Mihai Eminescu” din culise, cum e să te plimbi pe coridoarele înguste, să descoperi arhiva de costume și varietatea de recuzită pe care o vedem în spectacole? Știai că Teatrul Național „Mihai Eminescu” a apărut ca urmare a unirii de la 1918? 

O experiență fascinantă, impresionantă și uimitoare. În cadrul Clubului Rădăcina, Liliana Busuioc a organizat un tur ghidat și am avut ocazia să descoperim istorii și curiozități despre viața Teatrului. Din prima sursă, de la Directorul Teatrului Petru Hadârcă și colegii săi, am aflat povestea teatrului.

Regăsiți spectacolele acestei săptămâni la Teatrul Național „Mihai Eminescu”. Bilete online AICI.

Publicitate

10 lucruri interesante despre Teatrul Național „Mihai Eminescu” care trebuie cunoscute:

 1. Teatrul a fost inaugurat la 6 octombire 1921, ca urmare a inițiativei unui grup de intelectuali și oameni politici: Zamfir Arbore, Ion Incueț, Pan Halippa, Octavian Goga ș.a.
 2. Inițial teatrul și-a desfășurat activitatea în Clubul Nobilimii, astăzi cinematograful Patria.
 3. La festivitatea oficială de inaugurare a fost dezvelit bustul lui Bogdan Petriceicu Hașdeu. Sculptura a fost realizată de Dmitrie Paciurea, unul din cei mai mari sculptori români, alături de Constantin Brâncuși. Astăzi această sculptură se află la Teatrul Național din București și valorează câteva milioane de euro.
 4. Primul Spectacol jucat a fost „Răzvan și Vidra”.
 5. Înainte pe locul unde se află acum teatrul se află circul din Chișinău, tot acolo se dădeau și spectacole. El era construit din lemn și a ars total într-un incendiu.
 6. Clădirea teatrului este monument de artă, arhitectură şi istorie de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău.
 7. Construcţia clădirii teatrului a început în anii 30 ai secolului al XX-lea în, dar în legătură cu depresia economică, construcţia lui a fost conservată și a fost finisată în primăvara anului 1954.
 8. Continuarea o găsiți pe Rădăcina.md

...

Istoria Teatrului Național „Mihai Eminescu” impresionează prin parcursul său tumultos. Totuși „inima culturii noastre” a reușit să se consolideze, să se dezvolte și să prospere prin spectacolele sale.

Le suntem profund recunoscători și le spunem un mare mulțumesc actorilor și regizorilor talentați care reușesc și astăzi să ne educe, să ne sensibilizeze, să ne bucure și să ne încânte cu reprezentații extraordinare.La mulți ani, de Ziua Mondială a Teatrului!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal