Experți, păreri împărțite despre șansele lui Leancă de a ajunge în PE

Experți, păreri împărțite despre șansele lui Leancă de a ajunge în PE

Experții de la Chișinău au păreri împărțite privind participarea fostului premier moldovean, Iurie Leancă la europarlamentarele din 26 mai. Vicepremierul pentru integrare europeană va ocupa locul patru pe lista Partidului Pro România, formațiune condusă de Victor Ponta.

„Partidul Pro România a lui Victor Ponta este cotat la 8-10% ceea ce face ca șansele lui Iurie Leancă de a ajunge europarlamentar să devină destul de reale”, consideră politologul Cornel Ciurea. „În Republica Moldova, pentru moment, șansele politice ale lui Leancă sunt compromise. Ar fi păcat ca la o vârstă politica destul de fragedă, fostul premier să fie trecut pe linie moartă. Iată de ce consider ca un lucru benefic faptul că prietenul lui, Victor Ponta i-a aruncat un colac de salvare”, mai spune Cornel Ciurea pentru Agora.

Comentatorul moldovean, Dionis Cenușă crede însă că șansele vicepremierului pentru integrare europeană de a accede în Parlamentul European sunt extrem de mici. „Includerea lui Iurie Leancă pe lista Partidului Pro România este o modalitate evidentă de a se infiltra în Parlamentul European. Doar că șansele lui sunt extrem de mici.Un politician cu rateuri în politica națională cu atât mai mult poate concura la parlamentarele europene unde rata de participare a votanților este mai mica, iar concurența este relativ mare”, afirmă Dionis Cenușă.

Publicitate

Totodată, directoarea executivă a Asociației pentru Politică Externă, Victoria Bucătaru spune pentru Agora că participarea vicepremierului pentru integrare europeană la europarlamentare din partea României „denotă un grad sporit de cooperare între elitele politice de la Chișinău și București”. „Prin migrarea politicienilor din Moldova în România se transmite un mesaj clar de convergență a intereselor, dar și fragilității frontierelor care în momentul de față devin doar imaginare”, este de părere Victoria Bucătaru.

După anunțul lui Victor Ponta privind participarea lui Iurie Leancă la alegerile europarlamentare din 26 mai, fostul premier al R.Moldova a declarat pentru Agora că „acum vom ajunge în Uniunea Europeană, în occident prin și cu România. Este pentru prima dată când un cetățean moldovean va candida pentru Parlamentul European, țara noastră nefiind membră a UE. Convingerea mea este că R.Moldova are o șansă doar prin integrarea în spațiul occidental. Sunt sigur că vom face lucruri foarte bune pentru toți românii.Tot ce este bine pentru românii din România este foarte bine și pentru românii din Republica Moldova”, afirmă fostul premier moldovean.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal