Strategia anti-comă pentru industria R. Moldova

Strategia anti-comă pentru industria R. Moldova
Foto: promex.ro

În anii de independență Republica Moldova a cunoscut un amplu proces de dezindustrializare, iar cota industriei în PIB a scăzut de la circa 40% în 1990 la mai puţin de 15% în ultimii ani, arată datele oficiale, potrivit Mold-street.com.Încercările autorităţilor de a stopa acest proces prin strategii şi măsuri stimulatorii nu au dat deocamdată rezultatele așteptate. De această situaţie sunt conştiente şi autorităţile, dar şi oamenii de afaceri, care caută soluţii.

Vor să scoată din comă industria moldovenească

O Strategie de dezvoltare a industriei pentru anii 2019-2030 elaborată de o echipă experţi internaționali, inclusiv din Moldova, prevede o abordare nouă a lucrurilor pentru „a scoate din comă industria moldovenească”. Accentul documentului este pus pe creșterea competitivităţii și productivităţii în sectorul industrial al Republicii Moldova, sprijinită pe aspecte inovative.

Documentul a fost deja dezbătut în cadrul Consiliului Economic de pe lângă premier, de asociații de business, instituții publice, donatori internaționali și Ministerul Economiei și Infrastructurii.

„Dacă Moldova vrea să cunoască o dezvoltare sustenabilă, acest lucru va putea avea loc doar dacă vom avea o industrie puternică. Iar următorii 5 ani, în eventualitatea implementării Documentului, ponderea industriei în PIB ar putea crește de la 15% cât este acum, la 20%”, a argumentat necesitatea unei astfel de Strategii Vasile Vulpe, şeful Direcţiei Politici Economice și Mediul de Afaceri a Ministerului Economiei și Infrastructurii.

El a spus că deşi Guvernul are în prezent la dispoziție câteva strategii de dezvoltare industrială pe sectoare, cum ar fi cea a industriei agroalimentare, este nevoie de un document complex care ar prevedea tactici de dezvoltare a întregii industrii din Moldova.

În loc să crească, cota industriei a scăzut

În acest sens este elocvent cazul Strategiei guvernamentale pentru dezvoltarea industriei în perioada 2006-2015, care a fost în cea mai mare parte una declarativă și nu a reușit să ajungă la obiectivele trasate.

„Nivelul de realizare al acestei Strategii trebuia să fie evaluat după anumite criterii. De exemplu se prevedea asigurarea unui ritm anual de creştere a producţiei industriale de 8-10%. În realitate rata medie de creștere industriei în perioada 2006-2014, a fost de numai 0,25%”, spune Marin Ciobanu, preşedintele Asociaţiei Patronale din Industria Prelucrătoare (APIP) și director la ZEL Bălţi.

Un alt obiectiv a fost creşterea către 2015 a ponderii industriei în PIB până la 20-22%, dar de fapt ponderea industriei în PIB a scăzut - de la 14,7% în 2006 la 14,1% în 2015. În plus ponderea producţiei ramurilor sciento-intensive şi tehnologic avansate urma să ajungă la 2% din volumul total al producţiei industriale, dar de fapt acest indicator nu depășește 0,2%, constată Marin Ciobanu, unul din autorii documentului.

„Pentru noi este clar că o industrie competitivă orientată la export este motorul pentru inovaţii, garantul bunăstării şi siguranţei sociale şi nu în ultimul rând pentru încasările la bugetul de stat”, mai adaugă directorul de la ZEL Bălţi.

Analiza experţilor de la APIP arată că la momentul actual 84% din întreprinderi activează în industria prelucrătoare, iar aproape 40% din întreprinderi sunt din industria alimentară și băuturilor, ceea ce înseamnă că Moldova este astăzi mai degrabă un stat agro-industrial.

Iurie Gotişan, strategic analyst, constată că dacă în Moldova cota industriei în valoarea adăugată la PIB de abia trece de 15%, apoi în UE este de mai mare de 19%, în schimb cota agriculturii este de aproape şase ori mai mare în Moldova comparativ cu media din UE.

Potrivit lui Gotişan, în industrie în Moldova lucrează în prezent doar 12% din populația economic activă, cu 10 puncte procentuale mai puţin decât în mediu pe UE.

Ce prevede Strategia

Experţii susţin că Strategia vine să completeze eforturile altor documente strategice în vigoare în materie de intervenţii orizontale şi verticale pentru edificarea unui sector industrial eficient, iar obiectivul de baza al ei este creşterea competitivităţii şi productivităţii, ocupării forţei de muncă şi inovarii tehnologice.

„Strategia acordă un rol important calificării forţei de muncă, în acest sens Colegiul de inginerie şi cele trei centre de transfer tehnologic regionale trebuie să joace un rol cheie (potrivit planului de acţiuni) un rol deosebit se acordă IMM-urilor autohtone, inclusiv prin programul de internaţionalizare a întreprinderilor şi integrarea industriei în lanţurile valorice mondiale (interconectarea IMM la CTN)”, explică Marin Ciobanu.

Resuscitarea sectorului industrial ar urma să fie realizată prin crearea unui Parc de inovare, cercetare şi dezvoltare în inginerie, a 8-10 centre de cercetări şi încercări, de platforme multifuncţionale (13 raioane), implementarea de politici de clusterizare etc.

Citește continuarea materialului pe Mold-street.com.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
EDITORIAL | Istoria trădării Annei Frank ca preambul la o discuție sinceră despre traumele noastre colective

EDITORIAL | Istoria trădării Annei Frank ca preambul la o discuție sinceră despre traumele noastre colective

Peste un milion de persoane din R. Moldova s-au vaccinat cu schema completă

Peste un milion de persoane din R. Moldova s-au vaccinat cu schema completă

Record negativ: În R. Moldova au fost confirmate pozitiv 2.681 de persoane. Cel mai mare număr de la începutul pandemiei

Record negativ: În R. Moldova au fost confirmate pozitiv 2.681 de persoane. Cel mai mare număr de la începutul pandemiei

Advertoriale
Maib continuă lanțul de modernizări. Acum Sucursala Bălți are un nou design modern și comod pentru clienți

Maib continuă lanțul de modernizări. Acum Sucursala Bălți are un nou design modern și comod pentru clienți

 „Dăruiește magia de Crăciun” alături de FinComBank

„Dăruiește magia de Crăciun” alături de FinComBank

Bugetarea participativă în zona de securitate: 426.000 lei alocați pentru proiecte comunitare

Bugetarea participativă în zona de securitate: 426.000 lei alocați pentru proiecte comunitare

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Tot mai multe surse alternative de energie electrică. În R. Moldova există 27 de instalații eoliene (VIDEO)
 • 2
  Andrei Spînu: Vom solicita să avem un contract nou cu Gazprom la primăvară
 • 3
  Germania se angajează să garanteze securitatea Ucrainei în fața Rusiei
 • 4
  Alocațiile românești, la ciorap: Ce sumă ar putea avea la majorat un copil care a adunat 18 ani indemnizația primită din partea țării vecine
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.