Mărimea maximă creşte de la 9 la 18 milioane de lei

De exemplu se propune de a include în document noţiunea de „femeie fermier – producător agricol înregistrat într-o localitate rurală, al cărei fondator şi/sau administrator este o femeie”.

Se prevede că punctul 9 din Regulament va fi completat, astfel încât în cazul grupurilor de producători și pentru fermele zootehnice de bovine, suma totală cumulativă de subvenţii primită în decurs de trei ani, să fie mult mai mare de 9 milioane de lei, aşa cum e prevăzut în prezent. Pentru grupurile de producători - 15 milioane de lei, iar și pentru fermele zootehnice de bovine - 18 milioane de lei.

O altă modificare ar urma să fie operată la documentele obligatorii pentru obţinerea subvenţiilor fiind specificată sumă de 500.000 lei, a subvenţiei solicitate pentru care trebuie să fie prezentate datele privind situaţiile financiare ale firmei.

Astfel subpunctul 4) (din punctul 13) ar urma să aibă următorul cuprins: „copia de pe situaţiile financiare pentru anul precedent celui de gestiune avizat în modul stabilit de către oficiile Biroului Naţional de Statistică în cazul cererilor de obţinere a subvenţiilor ce depăşesc 500 mii lei, la accesarea submăsurilor de sprijin 1.1, 1.4, 1.6 şi măsurii 4 (doar la solicitarea subvenţiilor pentru construcţia/reconstrucţia şi renovarea pensiunilor agroturistice).

„În cazul producătorilor agricoli noi înfiinţaţi în decursul anului de subvenţionare se va prezenta situaţiile financiare pentru perioada de activitate doar cu semnătura contabilul și ștampila întreprinderii”, se prevede în proiect.

Modificări la măsurile de sprijin

Urmează a fi operate şi o serie de modificări la unele măsuri de sprijin. Astfel la submăsura 1.2.

Stimularea investiţiilor pentru înfiinţarea, modernizarea şi defrişarea plantaţiilor multianuale, inclusiv a plantaţiilor viticole şi a plantaţiilor pomicole, suprafața maximă anuală eligibilă (separată) pentru înființarea plantațiilor multianuale, instalarea sistemului de suport și modernizarea acestuia, a echipamentului antigrindină și antiploaie va fi majorată de la 25 hectare la 40 de hectare.

În plus va fi eliminată prevederea privind suprafața maximă anuală eligibilă la înființarea plantațiilor multianuale de 40 hectare.

Se planifică şi modificarea mărimilor subvenţiilor acordate (la unele cresc, iar la altele scad) pentru înfiinţarea plantaţiilor pomicole, în funcţie de sistemul de cultură, tipul de portaltoi şi densitatea pomilor la un hectar.

Lavanda și altele

Autoriii justifică modificările propuse prin necesitatea de „a păstra o echitate între categoriile agenților economici și a facilita accesul fiecăruia la banii statului”.

Totodată, ei consideră importantă susţinerea prin subvenţionare a înoirii rapide a patrimoniului pomicol şi viticol, „care în contextul schimbărilor climatice, oferă cele mai reale oportunităţi pentru antreprenorii tineri sau pentru cei care revin din străinătate de a investi banii proprii în afacerile din localităţile rurale”.

Citește continuarea pe mold-street.com.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!