Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a respins toate plângerile privind condiţiile de detenţie ale reclamanţilor din Republica Moldova, între care şi fostul prim-ministru Vlad Filat, pe motiv că a apărut un remediu la nivel naţional, scrie Bizlaw.md.
CtEDO a precizat că din 1 ianuarie 2019 au intrat în vigoare modificări ale Codului de procedură penală, care prevăd introducerea unui nou remediu preventiv și compensatoriu pentru a se plânge de condițiile de detenție. Curtea a precizat că în cazul reclamanților, aceștia pot să apeleze la soluția oferită de Codul de procedură penală, în termen de patru luni de la intrarea în vigoare a modificărilor (1 ianuarie 2019).
Curtea a ajuns la concluzia că reclamanții, în măsura în care susțin că au fost deținuți în condiții contrare articolului 3 al Convenției, trebuie să se folosească de noua soluție în cauză pentru ca să obțină la nivel național recunoașterea încălcării și, după caz, compensarea adecvată.
Din 1 ianuarie persoanele deținuțe cel puțin 10 zile în condiții inumane ori degradante pot solicita reducerea pedepsei sau despăgubiri bănești. Asemenea prevederi se regăsesc în Codul de procedură penală, care a fost completat cu trei articole noi.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe
