Candidați

Moldova: În 2016, în cursa prezidențială s-au înscris 12 candidați, dintre care doar nouă au acumulat mai mult de 1% din voturile alegătorilor. Într-un final, în turul II au acces Igor Dodon, cu 47,98% din voturi, și Maia Sandu, cu 38,71% din sufragii.

Ucraina: Și în statul vecin doar nouă candidați au acumulat peste 1% din voturile oamenilor, cu o singură diferență: în Ucraina s-au înregistrat 39 de candidați care urmau să lupte pentru fotoliul de șef al statului. Deocamdată, favoritul este actorul din „Sluga Naroda”, Vladimir Zelenski, care a luat, conform exit-poll-ului, 30% din voturi, fiind urmat de Poroșenko cu cca 18%.

Prezența la vot

Moldova:  În primul tur de scrutin, din 30 octombrie 2016, la urne au ieșit 50.95% din alegători.  Deoarece nimeni nu a întrunit 50% din voturile valabil exprimate, un al doilea tur de scrutin a fost organizat pe 13 noiembrie 2016. 

Ucraina: Locuitorii statului vecin au fost mult mai activi decât moldovenii. Deși la momentul scrierii acestei știri, prezența la vot nu a fost numărată în toate regiunile țării, media celor deja numărate arată o prezență de 65%. De menționat că în Ucraina secțiile de vot sunt deschise de la 8:00 și până la 20:00, spre deosebire de R. Moldova, unde acestea sunt deschise de la ora 7:00 și până la 21:00. 

Numărul de secții

Moldova: În 2016, pe teritoriul țării noastre au fost deschise 1981 de secții de vot, plus alte 100 de secții peste hotarele țării. În unele orașe din diasporă s-au făcut cozi și s-au epuizat buletinele de vot, astfel încât în 2019 autoritățile au decis deschiderea a 125 de secții.

Ucraina: Suprafața teritorială dictează diferența în cazul statului vecin. Aici au fost deschise 29.888 de secții în interiorul țării și alte 101 peste hotare.

Bonus: Rusia

Moldova: Acum trei ani, la primul tur de scrutin, în Federația Rusă au fost deschise 8 secții de vot. Pe atunci socialistul Igor Dodon, care miza pe electoratul pro-rus, a solicitat Comisiei Electorale Centrale să deschidă cel puțin 159 de secții de vot în Federația Rusă, pentru al II-lea tur al scrutinului prezidențial. Cererea sa a fost respinsă. Totuși, în 2019, autoritățile au deschis 11 secții de vot în Rusia.

Ucraina: Dacă au vrut să aleagă președintele, cetățenii ucraineni care se află pe teritoriul Federației Ruse nu au putut vota în Rusia. Aceștia au putut participa la scrutin doar pe teritoriul Ambasadei Ucrainei din Georgia, Kazahstan și Finlanda, a anunțat Comisia Electorala Centrala a Ucrainei. De asemenea, în 2018, Ucraina a interzis organizarea alegerilor prezidențiale ruse pe teritoriul țării sale.


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!