UPDATE 11:54 Precizările Moldinconbank legate de salarizarea deputaților și reducerile de pe cardurile lor

Moldindconbank este banca, care a spălat 22 miliarde Dolari SUA. Fără tender și concurs, Parlamentul a trecut din ianuarie 2019 la Moldindconbank, prin decizia „conducerii”. Recent, Moldindconbank a fost vândută unui investitor bulgar (oficial – companie farmaceutică). Această tranzacție a ridicat semne de întrebare, dar au primit rapid acordul BNM condusă de Octavian Armașu. Cred că așa trebuia.

Alte bănci au fost dezoligarhizate (cu investitori instituționali credibili), iar asta – cam nu prea. În Bulgaria fac banking austriecii, iar la noi – companii farmaceutice bulgare. Societatea a înțeles destul de rapid gestul – oligarhul și-a lăsat o bancă în buzunarul din spate, totuși. 

Mai mult, chiar azi dimineața citesc cum Moldindconbank, alături de Danske, Nordea și Swedbank, a ajuns sub lupa autorităților americane. Într-un ceas bun”, a scris Dumitru Alaiba pe blogul său.

Alaiba spune că a refuzat contul la Moldindconbank de la Parlament. „Am spus că nu am încredere în această bancă. Am banca mea și am insistat să primesc banii pe contul meu. Mi s-a zis că până în luna mai este posibil, dar după asta – nicicum. Cred că o să găsim o soluție. Pur și simplu nu vreau să am super-oferte de la banca care a spălat miliarde”, a adăugat deputatul ales din partea blocului ACUM.

Parlamentarul citează din al. 2 al articolului 141 din Codul Muncii: „Cu acordul scris al salariatului, se permite plata salariului prin instituţiile bancare sau oficiile poştale, cu achitarea serviciilor respective din contul angajatorului”. „Codul Muncii nu spune că eu trebuie să ascult de angajator la ce bancă să merg”, spune Alaiba.

AGORA va reveni cu reacții la acest subiect.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!