„Secretariatul Parlamentului Republicii Moldova vă informează că solicitările de achitare a plăților salariale la o anumită instituție bancară pot fi acceptate de instituție, în conformitate cu art. 141 (2) din Codul Muncii, care prevede plata salariului prin instituțiile bancare sau oficiile poștale, cu achitarea serviciilor respective din contul angajatorului. Începând cu 1 aprilie 2019, în cadrul proiectului salarial de la BC „Moldindconbank” S.A., Parlamentul nu achită comisioane pentru transferul de bani și deservirea conturilor de card”, se arată în răspunsul primit de AGORA în urma unei solicitări expediate instituției.

Parlamentul a mai precizat că, potrivit calculelor, „opțiunea din afara pachetului salarial de a beneficia de alegerea personală a instituției bancare va costa circa 99 de mii de lei anual bugetul de stat pentru achitarea comisionului de deservire a contului de card și circa trei zile lucrătoare suplimentare pentru perfectarea a circa 1.500 de ordine de plată pentru fiecare angajat”. „Instituțiile publice, inclusiv Secretariatul Parlamentului, sunt deservite prin intermediul Trezoreriei de Stat și nu dispun de conturi bancare în bănci comerciale”, a mai menționat instituția.

Astăzi, deputatul PAS Dumitru Alaiba a scris despre faptul că deputații își primesc salariile prin intermediul Moldindconbank, beneficiind de mai multe facilități – carduri Gold, rată a dobânzii de 5,5% pentru soldul de pe card, credit de până la 200 de mii de lei fără gaj, reduceri la unele localuri, printre care unele deținute de democratul Vlad Plahotniuc. Alaiba a mai spus că a refuzat contul de la Moldindconbank.

Ulterior, banca comercială a menționat că a fost selectată să presteze serviciile în baza unui concurs.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!