„Viitorul centru va putea adăposti concomitent până la şase femei cu copii, aceştia urmând să se afle aici o perioadă de până la şase luni. Echipa serviciului social va facilita rezolvarea problemelor cu care se confruntă femeile şi va facilita reintegrarea acestora în comunitate. Astfel, centrul va oferi asistenţă psihologică, socială şi juridică. În caz de necesitate, femeile vor fi ajutate să acceseze și alte servicii publice, cum ar fi cele medicale”, susţine Vitalie Frecăuţeanu, coordonator de proiect, PNUD.

Olesea Tanasoglo, vicepreședinta Comitetului executiv pe probleme sociale din UTA Găgăuzia, a adăugat că acest serviciu este o necesitate pentru regiune:

„În prezent în multe localităţi activează echipe multidisciplinare care au sarcina să prevină violenţa în familie. Calitatea acestor intervenţii se va îmbunătăţi considerabil datorită centrului social unde fiecare femeie se va putea simţi în siguranţă”.

Pentru amenajarea centrului de găzduire va fi alocată suma de 90.000 de dolari. Pentru suplimentarea bugetului centrului a fost lansată o campanie de colectare de fonduri, prin intermediul platformei sprijina.md.

În Moldova, potrivit Studiului cu privire la violența împotriva femeilor elaborat de Biroul Național de Statistică în 2011, 7 din 10 femei din zonele rurale și 6 din 10 femei cu vârstă cuprinsă între 25-44 ani au fost supuse cel puțin unei forme de violență din partea partenerului lor pe parcursul vieții. Mai mult de jumătate din toate femeile din Moldova au fost victime ale violenței psihologice. Două din cinci femei au fost agresate fizic cel puțin o dată, iar una din cinci femei adulte  a fost supusă hărțuirii sexuale, fiecare a doua victimă a fost agresată repetat.

 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!