Ion Tăbârță consideră că viitorul președinte al Ucrainei trebuie să atragă și mai mare atenție politicii externe, dar și situației din R.Moldova. „Președintele Poroșenko a fost un prieten bun pentru Republica Moldova, în special, datorită faptului că este din sudul Basarabiei și a locuit în Bender, iar acest lucru a favorizat relațiile moldo-ucrainene. Ce fel de președinte ar fi Zelenski din acest punct de vedere? Nu cunoaștem, în relațiile cu Republica Moldova el rămâne o enigmă şi doar dacă el va veni în fruntea statului ucrainean, vom avea răspuns la această întrebare.’’

Referindu-se la faptul că mai mulți alegători au fost aduși organizat la unele secții de votare din R.Moldova, Ion Tăbârță spune că acest fenomen este specific societăților post sovietice care nu înțeleg conceptul de democrație.

„Statele post sovietice nu au ajuns la o maturitate democratică și nu înțeleg pe deplin conceptul democrației. Un factor primordial este lipsa culturii politice și civice specific societăților post sovietice. De multe ori sărăcia îi impune pe oameni pentru o anumită sumă de bani să  fie duși organizat la alegeri și să voteze ceea ce le indică dar nu ceea ce cred ei’’.

Expertul de la Chișinău vorbește și despre rezultatele primului tur al alegerilor din Ucraina și așteptările de la cel de-al doilea tur. Potrivit lui Tăbârță, Zelenski reprezintă surpriza acestui scrutin. 

Deja de câteva luni se știa că Zelenski reprezintă surpriza acestui scrutin, raitingul lui fiind unul foarte mare. Era de așteptat că niciunul dintre candidații aflați în cursa electorală nu va câștiga scrutinul din primul tur și mă refer aici la Petro Poroșenko sau Iulia Timoșenko. Mulți așteptau disputa dintre cei doi candidați deoarece sondajele veneau cu diferite cifre”, afirmă analistul politic.

Potrivit lui Ion Tăbârță, în cel de-al doilea tur un factor important îl va constitui modul în care se vor mobiliza principalii candidați, Zelenski și Poroșenko, dar și la cine vor merge voturile lui Timoșenko. „Acum așteptăm să vedem ce va fi în turul al doilea, cum va reuși Petro Poroșenko să se mobilizeze și care va fi strategia de mai departe a lui Zelenski. Un factor important este pentru cine va opta public Timoșenko, pentru ca eventual, alegătorii săi să îl voteze în cel de al doilea tur. Cred că în turul doi lupta va fi mai strânsă între Poroșenko și Zelenski şi nu vom avea un favorit cert cum a fost în primul tur”, mai spune comentatorul.

Pe 31 martie, comedianul Vladimir Zelenski a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina, cu peste 30% din voturi. Președintele Petro Porosenko nu a obținut decât jumătate din voturi, adică cel mult 18% din sufragii. Diaspora ucraineană a votat masiv pentru actualul lider, Petro Poroșenko, pe când ucrainenii de pe teritoriul țării - pentru actorul de comedie Vladimir Zelenski. Acesta în continuare îl devansează cu un procent aproape dublu pe Poroșenko. 

Autor: Violeta Anușca, stagiară

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!