*Acest material este sponsorizat

Vești bune pentru transportatori: Aplicația TIR-EPD, pe deplin funcțională în Republica Moldova

Vești bune pentru transportatori: Aplicația TIR-EPD, pe deplin funcțională în Republica Moldova


Vești bune pentru transportatorii din Republica Moldova! Modulul TIR-EPD, care asigură depunerea online a declarațiilor electronice prealabile de către titularii carnetelor TIR, a devenit pe deplin operațional în Republica Moldova. Odată cu implementarea noului sistem, expeditorii de mărfuri care circulă în traficul internațional sub acoperirea Carnetului TIR vor economisi bani și timp. Modulul a fost oferit de Asociația Internațională a Transportatorilor Auto (AITA) din Moldova, cu susținerea Programului USAID Reforme Structurale în Moldova.

Ce este TIR-EPD

TIR-EPD (TIR – Electronic Pre-Declaration) este o aplicaţie web dezvoltată de Uniunea Internațională a Transporturilor Rutiere (IRU) prin care titularii Carnetelor TIR (sau reprezentanţii autorizaţi ai acestora) transmit gratuit informațiile de transport în avans autorităţilor vamale din diferite țări. Acest schimb de informaţii ȋn avans facilitează analiza riscurilor şi accelerează trecerea frontierei țărilor tranzitate.

Aplicația creează pre-declarația electronică și o expediază autorităților vamale.


În cadrul unui eveniment găzduit de Serviciul Vamal al Republici Moldova a fost anunțată funcționalitatea completă a TIR-EPD pe teritoriul Republicii Moldova. La eveniment au participat beneficiarii direcți – companii de transport din țară dar și reprezentanți AITA și USAID Moldova. Au fost prezentate avantajele aplicației, modul de utilizare și datele preliminare de la etapa de testare.

Declarația electronică prealabilă (EPD) este un document electronic generat de către expeditorii de mărfuri - de obicei de operatorii de transport - care circulă în traficul internațional de mărfuri sub acoperirea Carnetului TIR. Declarația e creată pe un portal gestionat de IRU și are ca obiectiv schimbul de date între administrațiile vamale a țărilor membre a convenției TIR.

Aplicația TIR-EPD permite titularilor de Carnet TIR să transmită gratuit pre-declarațiile electronice către autoritățile vamale statale, care, conțin date cum ar fi țara de expediție, țara de destinație, itinerarul, posturile vamale traversate de către unitățile de transport, precum și alte informații relevante. Informațiile asociate unei tranzacții EPD sunt stocate pe serverele IRU, de unde sunt solicitate de funcționarii vamali prin sistemului informațional integral vamal al Republicii Moldova „ASYCUDA World”, a explicat Vitalie Ceban, inspector principal în cadrul Secției Tranzit al Serviciului Vamal. Potrivit lui Ceban, tranzitul transportului în baza Carnetelor TIR are o incidență semnificativă în R.Moldova.


Modulul TIR-EPD funcționează în cadrul sistemului informațional „ASYCUDA World”.

Beneficiile aplicației TIR-EPD

Serviciul Vamal îndeamnă toți operatorii înregistrați să beneficieze de acest modul pentru o perfectare rapidă a declarațiilor și pentru un parteneriat public-privat mai eficient.

Iată care sunt beneficiile modulului pentru operatorii de transport:

- reducerea timpului de trecere a frontiere;

- transmiterea anticipată a datelor către autoritățile vamale;

- transmiterea datelor despre EPD în adresa Republicii Moldova este opțională;

- doar titularii autorizați au acces la serviciu;

- prioritate în trecerea frontierei vamale.

În același timp, autoritatea vamală beneficiază de:

- micșorarea timpului de perfectare a Carnetelor TIR în format electronic, economisind de la 5 la 10 minute pentru introducerea datelor în modulul TIR din SIIV ASYCA World de către funcționarii vamali:

- fluidizarea traficului transfrontalier.

„Economisim timp și câștigăm mai mulți bani”

Acum, transportatorii titulari de Carnet TIR nu trebuie să se ducă pe la casele de expediții sau comisionarii vamali și să achite plăți suplimentare, ei pot completa TIR-EPD direct, prin internet, aflându-se în propriul birou. Informația ajunge în sistemul informațional vamal atât în cazul exportului, cât, și a importului. Astfel nu se cheltuie bani în plus. Aplicația e disponibilă în 27 de limbi, funcționează în 38 de state, respectă toate cerințele internaționale și naționale și se extinde geografic în mod constant”, a declarat administratorul AITA, Dumitru Albulesa.

Este un eveniment important pentru operatorii economici, dar și pentru Serviciul Vamal. De acum vom scurta la jumătate timpul de procesare a camioanelor TIR în vamă. Este exact ceea ce ne dorim și ce așteaptă operatorii economici de la noi. Mulțumim Programului USAID pentru suportul financiar. Îndemn operatorii economici să se folosească de această aplicație cât se poate de frecvent”, a declarat, la rândul său, directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie.


Potrivit președintelui AITA, Mihail Usatîi, programul TIR-EPD economisește timpul transportatorilor, ceea ce îi face să câștige mai mulți bani.

Serviciul Vamal la fel economisește timp, transportatorii economisesc și bani, și timp, efectuează servicii mai calitative. Sincere mulțumiri USAID-ului pentru finanțare.Transportul acoperă circa 12% din PIB-ul Republicii Moldova, iar fiecare pas care ne ajută să economisim bani și să prestăm servicii mai calitative, ne face să contribuim la economia R. Moldova”, a spus președintele AITA, Mihail Usatîi.

Anul trecut am susținut desfășurarea unui studiu de Evaluare a Coridoarelor Comerciale, care a vizat examinarea fluxului de mărfuri prin Moldova. Ca rezultat al evaluării a fost atestat faptul că peste 90% din comerțul extern al Republicii Moldova este transportat cu camioane. De asemenea, au fost atestate probleme serioase determinate de întârzierile la frontieră, acestea având un impact real negativ asupra economiei R. Moldova. Lucrăm acum cu dumneavoastră pentru a rezolva aceste probleme. TIR-EPD este prima inițiativă dintr-un șir de mai multe inițiative care, credem noi, vor aduce îmbunătățiri reale și durabile”, a menționat șeful interimar al Departamentului dezvoltare economică din cadrul Misiunii USAID Moldova, Steven Welker.


Beneficiile noului modul au fost apreciate și de transportatorii prezenți la eveniment, care au confirmat că noua procedură de declarare le ușurează semnificativ activitatea.

Sute de transportatori moldoveni, înregistrați în TIR-EPD

În total, în sistemul TIR-EPD sunt înregistrați 492 de transportatori moldoveni, dintre care 308 îl utilizează. În ultimele trei luni, 258 dintre aceștia au folosit noul sistem.

Doar în anul 2018, peste 26400 de declarații electronice TIR-EPD au fost transmise de către titularii de Carnete TIR, membri ai AITA.

Actualmente, sistemul TIR-EPD este implementat în 38 de țări din Europa și Asia, fiind disponibil în 27 de limbi.

P.

P.

Vezi și aceste știri
Compania Pfizer a început un studiu clinic privind utilizarea preventivă a unei pastile anti-COVID-19

Compania Pfizer a început un studiu clinic privind utilizarea preventivă a unei pastile anti-COVID-19

19 persoane au decedat din cauza COVID-19. Alte 1.209 s-au infectat cu coronavirus

19 persoane au decedat din cauza COVID-19. Alte 1.209 s-au infectat cu coronavirus

„Decapitarea” ONVV sau de unde se trag sforile în demiterea Cristinei Frolov și cum comentează cei implicați subiectul

„Decapitarea” ONVV sau de unde se trag sforile în demiterea Cristinei Frolov și cum comentează cei implicați subiectul

Advertoriale
FinComBank susține fermierii locali și a participat la Gala Fermierilor din Republica Moldova din 24 septembrie 2021

FinComBank susține fermierii locali și a participat la Gala Fermierilor din Republica Moldova din 24 septembrie 2021

USAID susține industria fashion: Designerii locali au uimit publicul cu creațiile vestimentare la Moldova Fashion Days 2021 (VIDEO)

USAID susține industria fashion: Designerii locali au uimit publicul cu creațiile vestimentare la Moldova Fashion Days 2021 (VIDEO)

Echipa de fotbal MAIB a câștigat Cupa Anuală de Fotbal Hospice Angelus Moldova (FOTO)

Echipa de fotbal MAIB a câștigat Cupa Anuală de Fotbal Hospice Angelus Moldova (FOTO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Notara Olga Bondarciuc, care ar fi legalizat mai multe acte în scheme ce-i vizează pe Plahotniuc, Șor și Platon, reținută în Belgia
 • 2
  Socialistul Vasile Bolea îl acuză pe deputatul PAS, Oleg Calmațui, de contrabandă cu țigări. Calmațui: Mi-am procurat două blocuri și le-am abandonat benevol
 • 3
  R. Moldova va împrumuta 24 de mln de euro de la BERD pentru reabilitarea infrastructurii feroviare. Decretul semnat de președintă (DOC)
 • 4
  Bașcana Găgăuziei l-a atacat în judecată pe Igor Grosu. Irina Vlah cere prejudicii morale în valoare de 200 mii de lei (DOC)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.