În primul caz, este vorba de primarul satului Viișoara din raionul Edineț, Ina Ciubotaru. În iulie 2015, prin decizia Consiliului sătesc, soțul Inei Ciubotaru a fost ales viceprimar al aceleași localități. Ulterior, în februarie 2016, Ina Ciubotaru a emis o dispoziție prin care a dispus că, pe perioada concediului său de boală, interimatul funcției de primar să fie îndeplinit de către viceprimar, adică de către soțul ei.

„Conform art. 9, alin. (l), lit. a) din Legea nr. 16/2008 (abrogată) cu privire la conflictul de interese, în vigoare în momentul apariției conflictului de interese, persoana urma să informeze în decurs de 3 zile de la data constatării, în scris, organul ierarhic superior despre interesul, al său ori al persoanelor apropiate, legat de decizia pe care trebuie să o ia în cazul dat. Dna Ina Ciubotaru nu a făcut acest lucru și a ales să semneze dispoziția respectivă, fapt prin care a încălcat prevederile legii”, a menționat ANI într-un comunicat.

Într-o situație asemănătoare s-a pomenit și primarul comunei Dobrușa, raionul Șoldănești, Victor Grosu, al cărui caz a căzut sub incidența Legii cu privire la declararea averii și intereselor personale. Primarul nu a informat, nu a soluționat și a admis consumarea conflictelor de interese de fiecare dată când a semnat și a emis cinci acte ce vizează o persoană apropiată – soția. Printre documentele semnate se numără încheierea contractului individual de muncă al soției, conform căruia aceasta a devenit director al creșei-grădiniță, subordonate Primăriei.

„După rămânerea definitivă a actului de constatare emis în privința primarului comunei Dobrușa, ANI va sesiza organele competente în vederea încetării mandatului de primar al dlui Victor Grosu”, se mai arată în comunicat.

Ambele acte de constatare emise în privința celor doi primari pot fi atacate în instanța de contencios administrativ.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!