Potrivit preşedintelui organizaţiei SeaMe, Luca Bittau, citat de CNN, în stomacul mamiferului s-au găsit saci de gunoi, plase de pescuit, cabluri şi alte reziduuri. Animalul mort, cu o lungime de opt metri, a fost descoperit pe o plajă din staţiunea Porto Cervo, o populară destinaţie turistică din Sardinia. „Balena era gestantă şi aproape sigur a avortat înainte să ajungă pe plajă”, a indicat el.

Cauza decesului va fi stabilită după efectuarea testelor histologice şi toxicologice de către veterinari din Padova, în nordul Italiei, a indicat Bittau.Ministrul Mediului din Italia, Sergio Costa, a scris pe Facebook: „Mai există oameni care spun că acestea nu sunt probleme importante? Pentru mine nu sunt doar importante, ci prioritare”.

„Ne-am obişnuit cu confortul oferit de obiectele dispensabile (...), iar acum plătim consecinţele. În special animalele le plătesc”, a adăugat el, referindu-se totodată la recenta aprobare de către Parlamentul European a unei legi care interzice o gamă largă de articole de plastic de unică folosinţă, cum ar fi paiele, beţişoarele de urechi şi tacâmurile, până în 2021. „Italia va fi una dintre primele ţări care o vor implementa. Războiul împotriva plasticului de unică folosinţă a început. Nu ne vom opri aici”, a adăugat oficialul.

Luna trecută, o balenă tânără a fost găsită moartă în Filipine cu 40 de kilograme de plastic în stomac.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!