„Să-i dăm crezare președintelui, care a spus că șansele sunt 50 la 50. Ceea ce înseamnă că 50% din șanse merg spre formarea coliției dintre PDM și PSRM, care iată că au găsit punctele de tangență pe probleme sociale. În realitate, cred că punctele divergente nu sunt atât pe politică externă, cât sunt pe partajarea funcțiilor într-un eventual viitor guvern. Probabil socialiștii cer prea mult, iar socialiștii consideră că sunt în drept să ceară mai mult, pentru că au cel mai bun scor. Dacă e să dăm crezare dnei Greceanîi, care are divergențe politice cu PDM, atunci aceste divergențe vor fi mai mari într-o ipotetică coaliție cu blocul ACUM, fiindcă ei sunt cu mult mai spre dreapta. Și la stânga, și la dreapta, acesta a fost jocul pe două capete dintotdeauna al PD-ului. Fie anticipate în actualele condiții, ale sistemului mixt, fie ca o ultimă șansă – socialiștii și ACUM formează o coaliție și schimbă regulile de joc în vederea alegerilor anticipate. Unicul scenariu care nu îi convine PD-ului este această coaliție dintre PSRM și ACUM, un guvern tehnocrat provizoriu întru pregătirea alegerilor anticipate cu pachetul de dezoligarhizare. Desigur că mult mai fezabil, având experiența Partidului Democrat de a convinge partenerii, este alianța dintre PDM și PSRM, dar PSRM trebuie să fie conștient că intră în gura crocodilului, care stă în mijlocul acestei mlaștini. Experiența a arătat că acest animal carnivor devorează pe oricine intră în mlaștină”, a declarat analistul Victor Ciobanu în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

Vezi și: Fără noi „șezători” la Reședința de Stat. Dodon nu va mai convoca partidele la discuții despre coaliția parlamentară

Consideră că alegerile anticipate sunt din ce în ce mai previzibile și comentatorul politic Igor Volnițchi. „Atâta timp cât Partidul Democrat are șansa de a exercita de unul singur puterea, va profita de orice șansă ca să rămână singur la guvernare. Să ne închipuim situația celor din PDM. Dacă fac coaliție, parcă ar trebui să cedeze funcția de speaker, fie de premier. Dacă cedezi funcția de speaker, înseamnă că cedezi și alte funcții, cum ar fi cea de procuror general, director SIS. Și mai periculos pentru PDM ar fi să cedeze funcția de prim-ministru, fiindcă asta înseamnă că ar trece pe un plan secund în actul guvernării. Având în calitate de parteneri pe cei din PSRM, ei vor trebui să-și schimbe mesajul în raport cu Federația Rusă, să fie mai concilianți în ceea ce ține de cursul de istorie, denumirea limbii. Sunt un set de măsuri pe care PDM probabil le ia în calcul. Ei își pun atunci întrebarea: de ce să îți asumi asemenea riscuri, doar de dragul de a guverna cu PSRM? Cred că pentru democrați este foarte important să păstreze și funcția de premier, și de speaker. Nu mi se pare că cei din PSRM ar accepta să cedeze ambele funcții. Asupra socialiștilor vor plana anumite riscuri dacă vor merge la această coaliție cu Partidul Democrat. Pentru 3-4 ministere să-și compromiți șansele, să pierzi electoratul? Mai multe șanse aș da chiar alegerilor anticipate, chiar a unei guvernări PDM după modelul din 2016, decât unei coaliții dintre PDM și PSRM”, a spus Igor Volnițchi în cadrul aceleași emisiuni.

Vezi și: „Nici scaunele nu erau pregătite, un gest needucat”. Deputații Partidului Șor au venit la discuțiile inițiate de ACUM

„Cred că mai degrabă este posibilă o guvernare minoritară și Partidul Democrat o poate garanta, fiindcă are toate pârghiile necesare. Nu exclud nici alegerile anticipate. Să nu uităm de dreptul personal al președintelui că, în cazul în care nu se formează o majoritate parlamentară, este în drept să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru. Blocul ACUM și PDM nu pot supraviețui împreună. Pentru PDM nu este o problemă să cedeze o funcție, fiindcă dacă o cedează, ei știu cum o vor recupera. Nu e problema că PDM nu vrea o coaliție cu blocul ACUM, ci că ACUM nu vrea cu PDM. Partidul Democrat și-a făcut strategia în așa fel, încât iese basma curată”, a menționat comentatorul politic Mihai Godea.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!