#10yearschallenge. Unde au ajuns astăzi politicienii aflați pe val la 7 aprilie 2009

#10yearschallenge. Unde au ajuns astăzi politicienii aflați pe val la 7 aprilie 2009
Foto: Constantin Grigoriță

Vladimir Voronin, Vlad Filat, Mihai Ghimpu, Dorin Chirtoacă, Serafim Urechean. Acum zece ani, în preajma protestelor din 7 aprilie 2009, aceste nume se aflau în prim-planul politicii moldovenești. În urma alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009, rezultatele cărora au declanșat protestele masive de două zile mai târziu, acești politicieni (excepție Dorin Chirtoacă, primar al Chișinăului) se aflau în fruntea partidelor care au acces în Parlament. Unde au ajuns acum principalii decidenți din perioada în care Partidul Comuniștilor urma să fie debarcat de la guvernare?

În urma alegerilor din 5 aprilie 2009, în Parlamentul de la Chișinău au acces patru partide politice - Partidul Comuniștilor (60 de mandate), Partidul Liberal (15), Partidul Liberal Democrat (15) și Alianța „Moldova Noastră” (11) – reprezentând principalele forțe politice din Republica Moldova la acel moment, iar liderii acestora – Vladimir Voronin (PCRM), Mihai Ghimpu și Dorin Chirtoacă (PL), Vlad Filat (PLDM) și Serafim Urechean (AMN) erau cei mai influenți politicieni. La scurt timp, în urma alegerilor anticipate din 29 iulie 2009, lista partidelor parlamentare s-a lărgit odată cu accederea în Parlament și a Partidului Democrat, condus de Marian Lupu, proaspăt ieșit din rândurile PCRM (la 10 iunie).

#10yearschallenge cu Vladimir Voronin. De la tot la nimic


Sus: 4 aprilie 2009. Președintele Vladimir Voronin a avut o întrevedere la Bruxelles cu Benita Ferrero-Waldner, Comisar European pentru Relaţii Externe şi Politica Europeană de Vecinătate. Foto: Georges Boulougouris/europa.eu

Jos: Februarie 2019. Vladimir Voronin, adresându-se electoratului în campania electorală pentru parlamentarele din 24 februarie

La 7 aprilie 2009, Vladimir Voronin conducea un partid care deținea majoritatea în Parlament. În urma scrutinului din 5 aprilie, PCRM a câștigat, conform datelor oficiale, 60 de mandate în Legislativ din cele 101.

În perioada 2001-2009, Vladimir Voronin a fost cel mai influent politician din Republica Moldova, din funcția de șef al statului (2001-2009) conducând un partid cu majoritate constituțională (2001-2005) și majoritate simplă (2005-2009) în Parlament.

Zece ani mai târziu, la alegerile din 24 februarie 2019, PCRM acumulează mai puțin de 4% din voturi, ajungând, pentru prima oară după 1998, partid extraparlamentar. Chiar și așa, Voronin își păstrează postura de lider al partidului.

#10yearschallenge cu Mihai Ghimpu și Dorin ChirtoacăAfară din Parlament și de la Primărie


Sus: 7 aprilie 2009. Dorin Chirtoacă, în timpul protestelor din centrul Chișinăului. Foto: Constantin Grigoriță.

Jos: 2 aprilie 2019. Chirtoacă așteaptă pe holul Judecătoriei Chișinău o nouă ședință de judecată în dosarul parcărilor cu plată, în care este învinuit de corupție. Foto: protv.md

În 2009, Partidul Liberal se afla în perioada apogeului său politic, după ce în 2007 Dorin Chirtoacă a devenit primar de Chișinău. Liberalii s-au ales cu 15 mandate în urma alegerilor din 5 aprilie 2009, preluând cu succes eșchierul unionist de dreapta al politicii autohtone, lăsat liber după prăbușirea PPCD-ului.

Liderul de atunci al PL, Mihai Ghimpu, a renunțat la președinția formațiunii decembrie 2018, în ajunul alegerilor parlamentare din februarie 2019, lăsând loc nepotului său, fostul primar al Capitalei, Dorin Chirtoacă.


1 decembrie 2018. Dorin Chirtoacă și Mihai Ghimpu la Congresul V al PL, unde primul a fost ales lider al formațiunii. Foto: Jurnal TV

Cu Chirtoacă în fruntea PL-ului, liberalii au fost departe de a intra în Legislativ, acumulând nici 2% din voturi. Anterior, în februarie 2018, fiind cercetat penal în dosarul parcărilor cu plată din Capitală, Chirtoacă și-a dat demisia din funcția de primar de Chișinău.

Pe timpuri o locomotivă electorală a liberalilor, astăzi Chirtoacă nu se regăsește nici în Parlament, nici la Primărie, unde a fost ales în vara anului 2015 pentru al treilea mandat de primar. Nici Mihai Ghimpu nu se regăsește în Parlament, mulțumindu-se cu rolul de președinte de onoare al PL.

#10yearschallenge cu Vlad Filat. De la lider al opoziției la pușcărie


Sus: 7 aprilie 2009. Vlad Filat, în mijlocul evenimentelor din acea zi. Foto: Constantin Grigoriță

Jos: 13 martie 2019. Filat, prezent la o ședință de judecată în dosarul în care a fost condamnat pentru corupție

Acum 10 ani, Vlad Filat se afla în fruntea PLDM, care a acces în Parlament cu 15 mandate în urma scrutinului din 5 aprilie 2009. După încă o campanie electorală foarte activă și investiții masive în partid, Filat și PLDM au luat, la scrutinul din 29 iulie 2009, cele mai multe mandate dintre partidele de opoziție – 18. Pentru Filat a urmat funcția de premier în două Guverne de coaliție.

La 15 octombrie 2015, politicianul a fost reținut chiar din sala plenară a Parlamentului, fiind cercetat apoi pentru trafic de influență și corupere pasivă, în urma autodenunțului primarului de Orhei, Ilan Șor.


În iunie 2016, Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare cu executare. Instanțele superioare au menținut ulterior decizia primei instanțe

La 10 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009, unde le vorbea protestatarilor de la microfon, Filat se află la închisoare, ispășindu-și pedeapsa de nouă ani de privațiune de libertate, din care au fost executați circa trei ani și jumătate.

#10yearschallenge cu Serafim Urechean. Soarele demult apus


Sus: Februarie 2009. Serafim Urechean, liderul AMN, apare pe un afiș electoral al formațiunii.

Jos: Apilie 2019. Urechean, în timpul unui interviu pentru Sputnik Moldova, în care și-a declarat intenția de a candidat la alegerile parlamentare. Ulterior, acesta s-a răzgândit, susținând că este foarte dificil pentru un candidat fără sprijinul unui partid să câștige într-o circumscripție electorală din Chișinău. Foto: sputnik.md. Notă: Dat fiind că Urechean nu mai este activ în spațiul public, nu am reușit să găsim o fotografie din 2019.

Alianța Moldova Noastră (AMN) în frunte cu Serafim Urechean, ex-primar al Capitalei, a acces în aprilie 2009 în Legislativ cu 11 mandate.

La scrutinul din iulie 2009, numărul de mandate al AMN-ului, partid al cărui simbol era soarele, s-a redus la 7. Experiența parlamentară a AMN-ului a durat mai puțin de doi ani, întrucât la alegerile din noiembrie 2010, partidul nu a mai acces în Parlament, iar Alianța pentru Integrare Europeană (AIE) și-a continuat existența într-un format tripartit (PLDM, PL, PD). În aprilie 2011, Urechean s-a ales cu funcția de președinte al Curții de Conturi, pe care a deținut-o până în iulie 2016, iar astăzi a dispărut din viața publică.

Notă: Un alt politician care a jucat un rol important pe arena politică din 2009 a fost Marian Lupu, președinte al Parlamentului în perioada 2005-2009. În timpul evenimentelor din 7 aprilie, ex-ministrul Economiei se afla în componența PCRM, dar a părăsit formațiunea la 10 iunie 2009, cu mai puțin de două luni până la anticipate, pe motiv că interesele sale nu mai coincid cu poziţiile partidului. Imediat, Lupu a aderat la Partidul Democrat, devenind președintele formațiunii și punând umărul la accederea în Parlament a democraților la alegerile anticipate din 29 iulie 2009. PD a luat 13 mandate în Parlament, devenind apoi parte a AIE. Lupu nu s-a regăsit printre candidații de pe lista electorală a PDM pentru alegerile parlamentare din februarie 2019, însă a fost numit președinte al Curții de Conturi.

În loc de concluzie

10 ani este o perioadă lungă în politica moldovenească. Suficient de lungă încât un nou lider al opoziției, ajuns între timp în funcția de prim-ministru, să fie condamnat la închisoare, epuizându-și toate căile interne de atac.

10 ani e un răstimp suficient în care un partid aflat la guvernare să nu mai treacă pragul electoral de a accede în Parlament.

10 ani sunt mai mult decât suficienți pentru un primar recent ales să mai câștige două mandate în fruntea Capitalei, apoi să demisioneze, fiind cercetat penal pentru corupție.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Spectacolul „12 Şoapte în a 12-a Noapte” la Teatrul Fără Nume

Spectacolul „12 Şoapte în a 12-a Noapte” la Teatrul Fără Nume

Consilierii PAS au inaugurat expoziția construcțiilor ilegale din Chișinău (VIDEO)

Consilierii PAS au inaugurat expoziția construcțiilor ilegale din Chișinău (VIDEO)

Noua șefă a Misiunii OSCE în Moldova, ambasadoarea Kelly Keiderling și-a început mandatul

Noua șefă a Misiunii OSCE în Moldova, ambasadoarea Kelly Keiderling și-a început mandatul

Advertoriale
Primul Forum pentru Responsabilizare Socială în Sănătate: Cum să fii tratat mai bine în instituțiile medicale?

Primul Forum pentru Responsabilizare Socială în Sănătate: Cum să fii tratat mai bine în instituțiile medicale?

„Bucură-te de moment. Noi ne ocupăm de restul”. De Ziua Internațională a Cafelei, Julius Meinl plantează arbori în numele partenerilor

„Bucură-te de moment. Noi ne ocupăm de restul”. De Ziua Internațională a Cafelei, Julius Meinl plantează arbori în numele partenerilor

Servicii de recrutare cu garanție de la DAD Human Capital

Servicii de recrutare cu garanție de la DAD Human Capital

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
  DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Partidul Șor reia protestele în centrul Chișinăului. Cu muzică, scenă și pancarte, oamenii vin organizat din mai multe raioane (LIVE)
 • 2
  Poliția a sesizat Procuratura Generală. Șeful IGP: Primăria Chișinău și-ar fi neglijat obligațiile la protestele organizate de Partidul Șor (VIDEO)
 • 3
  Grav accident pe traseul Chișinău-Leușeni: Două persoane au decedat
 • 4
  Ziua Națională a Vinului: Cum a fost atmosfera din PMAN sâmbătă (FOTO/VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.