#10yearschallenge. Unde au ajuns astăzi politicienii aflați pe val la 7 aprilie 2009

#10yearschallenge. Unde au ajuns astăzi politicienii aflați pe val la 7 aprilie 2009
Foto: Constantin GrigorițăVladimir Voronin, Vlad Filat, Mihai Ghimpu, Dorin Chirtoacă, Serafim Urechean. Acum zece ani, în preajma protestelor din 7 aprilie 2009, aceste nume se aflau în prim-planul politicii moldovenești. În urma alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009, rezultatele cărora au declanșat protestele masive de două zile mai târziu, acești politicieni (excepție Dorin Chirtoacă, primar al Chișinăului) se aflau în fruntea partidelor care au acces în Parlament. Unde au ajuns acum principalii decidenți din perioada în care Partidul Comuniștilor urma să fie debarcat de la guvernare?

În urma alegerilor din 5 aprilie 2009, în Parlamentul de la Chișinău au acces patru partide politice - Partidul Comuniștilor (60 de mandate), Partidul Liberal (15), Partidul Liberal Democrat (15) și Alianța „Moldova Noastră” (11) – reprezentând principalele forțe politice din Republica Moldova la acel moment, iar liderii acestora – Vladimir Voronin (PCRM), Mihai Ghimpu și Dorin Chirtoacă (PL), Vlad Filat (PLDM) și Serafim Urechean (AMN) erau cei mai influenți politicieni. La scurt timp, în urma alegerilor anticipate din 29 iulie 2009, lista partidelor parlamentare s-a lărgit odată cu accederea în Parlament și a Partidului Democrat, condus de Marian Lupu, proaspăt ieșit din rândurile PCRM (la 10 iunie).

#10yearschallenge cu Vladimir Voronin. De la tot la nimic


Sus: 4 aprilie 2009. Președintele Vladimir Voronin a avut o întrevedere la Bruxelles cu Benita Ferrero-Waldner, Comisar European pentru Relaţii Externe şi Politica Europeană de Vecinătate. Foto: Georges Boulougouris/europa.eu

Jos: Februarie 2019. Vladimir Voronin, adresându-se electoratului în campania electorală pentru parlamentarele din 24 februarie

La 7 aprilie 2009, Vladimir Voronin conducea un partid care deținea majoritatea în Parlament. În urma scrutinului din 5 aprilie, PCRM a câștigat, conform datelor oficiale, 60 de mandate în Legislativ din cele 101.

În perioada 2001-2009, Vladimir Voronin a fost cel mai influent politician din Republica Moldova, din funcția de șef al statului (2001-2009) conducând un partid cu majoritate constituțională (2001-2005) și majoritate simplă (2005-2009) în Parlament.

Zece ani mai târziu, la alegerile din 24 februarie 2019, PCRM acumulează mai puțin de 4% din voturi, ajungând, pentru prima oară după 1998, partid extraparlamentar. Chiar și așa, Voronin își păstrează postura de lider al partidului.

#10yearschallenge cu Mihai Ghimpu și Dorin ChirtoacăAfară din Parlament și de la Primărie


Sus: 7 aprilie 2009. Dorin Chirtoacă, în timpul protestelor din centrul Chișinăului. Foto: Constantin Grigoriță.

Jos: 2 aprilie 2019. Chirtoacă așteaptă pe holul Judecătoriei Chișinău o nouă ședință de judecată în dosarul parcărilor cu plată, în care este învinuit de corupție. Foto: protv.md

În 2009, Partidul Liberal se afla în perioada apogeului său politic, după ce în 2007 Dorin Chirtoacă a devenit primar de Chișinău. Liberalii s-au ales cu 15 mandate în urma alegerilor din 5 aprilie 2009, preluând cu succes eșchierul unionist de dreapta al politicii autohtone, lăsat liber după prăbușirea PPCD-ului.

Liderul de atunci al PL, Mihai Ghimpu, a renunțat la președinția formațiunii decembrie 2018, în ajunul alegerilor parlamentare din februarie 2019, lăsând loc nepotului său, fostul primar al Capitalei, Dorin Chirtoacă.


1 decembrie 2018. Dorin Chirtoacă și Mihai Ghimpu la Congresul V al PL, unde primul a fost ales lider al formațiunii. Foto: Jurnal TV

Cu Chirtoacă în fruntea PL-ului, liberalii au fost departe de a intra în Legislativ, acumulând nici 2% din voturi. Anterior, în februarie 2018, fiind cercetat penal în dosarul parcărilor cu plată din Capitală, Chirtoacă și-a dat demisia din funcția de primar de Chișinău.

Pe timpuri o locomotivă electorală a liberalilor, astăzi Chirtoacă nu se regăsește nici în Parlament, nici la Primărie, unde a fost ales în vara anului 2015 pentru al treilea mandat de primar. Nici Mihai Ghimpu nu se regăsește în Parlament, mulțumindu-se cu rolul de președinte de onoare al PL.

#10yearschallenge cu Vlad Filat. De la lider al opoziției la pușcărie


Sus: 7 aprilie 2009. Vlad Filat, în mijlocul evenimentelor din acea zi. Foto: Constantin Grigoriță

Jos: 13 martie 2019. Filat, prezent la o ședință de judecată în dosarul în care a fost condamnat pentru corupție

Acum 10 ani, Vlad Filat se afla în fruntea PLDM, care a acces în Parlament cu 15 mandate în urma scrutinului din 5 aprilie 2009. După încă o campanie electorală foarte activă și investiții masive în partid, Filat și PLDM au luat, la scrutinul din 29 iulie 2009, cele mai multe mandate dintre partidele de opoziție – 18. Pentru Filat a urmat funcția de premier în două Guverne de coaliție.

La 15 octombrie 2015, politicianul a fost reținut chiar din sala plenară a Parlamentului, fiind cercetat apoi pentru trafic de influență și corupere pasivă, în urma autodenunțului primarului de Orhei, Ilan Șor.


În iunie 2016, Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare cu executare. Instanțele superioare au menținut ulterior decizia primei instanțe

La 10 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009, unde le vorbea protestatarilor de la microfon, Filat se află la închisoare, ispășindu-și pedeapsa de nouă ani de privațiune de libertate, din care au fost executați circa trei ani și jumătate.

#10yearschallenge cu Serafim Urechean. Soarele demult apus


Sus: Februarie 2009. Serafim Urechean, liderul AMN, apare pe un afiș electoral al formațiunii.

Jos: Apilie 2019. Urechean, în timpul unui interviu pentru Sputnik Moldova, în care și-a declarat intenția de a candidat la alegerile parlamentare. Ulterior, acesta s-a răzgândit, susținând că este foarte dificil pentru un candidat fără sprijinul unui partid să câștige într-o circumscripție electorală din Chișinău. Foto: sputnik.md. Notă: Dat fiind că Urechean nu mai este activ în spațiul public, nu am reușit să găsim o fotografie din 2019.

Alianța Moldova Noastră (AMN) în frunte cu Serafim Urechean, ex-primar al Capitalei, a acces în aprilie 2009 în Legislativ cu 11 mandate.

La scrutinul din iulie 2009, numărul de mandate al AMN-ului, partid al cărui simbol era soarele, s-a redus la 7. Experiența parlamentară a AMN-ului a durat mai puțin de doi ani, întrucât la alegerile din noiembrie 2010, partidul nu a mai acces în Parlament, iar Alianța pentru Integrare Europeană (AIE) și-a continuat existența într-un format tripartit (PLDM, PL, PD). În aprilie 2011, Urechean s-a ales cu funcția de președinte al Curții de Conturi, pe care a deținut-o până în iulie 2016, iar astăzi a dispărut din viața publică.

Notă: Un alt politician care a jucat un rol important pe arena politică din 2009 a fost Marian Lupu, președinte al Parlamentului în perioada 2005-2009. În timpul evenimentelor din 7 aprilie, ex-ministrul Economiei se afla în componența PCRM, dar a părăsit formațiunea la 10 iunie 2009, cu mai puțin de două luni până la anticipate, pe motiv că interesele sale nu mai coincid cu poziţiile partidului. Imediat, Lupu a aderat la Partidul Democrat, devenind președintele formațiunii și punând umărul la accederea în Parlament a democraților la alegerile anticipate din 29 iulie 2009. PD a luat 13 mandate în Parlament, devenind apoi parte a AIE. Lupu nu s-a regăsit printre candidații de pe lista electorală a PDM pentru alegerile parlamentare din februarie 2019, însă a fost numit președinte al Curții de Conturi.

În loc de concluzie

10 ani este o perioadă lungă în politica moldovenească. Suficient de lungă încât un nou lider al opoziției, ajuns între timp în funcția de prim-ministru, să fie condamnat la închisoare, epuizându-și toate căile interne de atac.

10 ani e un răstimp suficient în care un partid aflat la guvernare să nu mai treacă pragul electoral de a accede în Parlament.

10 ani sunt mai mult decât suficienți pentru un primar recent ales să mai câștige două mandate în fruntea Capitalei, apoi să demisioneze, fiind cercetat penal pentru corupție.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format. Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor.

Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi. Sprijină AGORA astăzi cu doar 48 de lei lunar. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Companiile Microsoft și Oracle dezvoltă deja „pașapoartele digitale de vaccinare”

Companiile Microsoft și Oracle dezvoltă deja „pașapoartele digitale de vaccinare”

S-a stins din viață artistul plastic Mihai Mireanu. Pictorul era infectat cu COVID-19

S-a stins din viață artistul plastic Mihai Mireanu. Pictorul era infectat cu COVID-19

Care sunt cauzele creșterii prețurilor la carburanți în R. Moldova

Care sunt cauzele creșterii prețurilor la carburanți în R. Moldova

Advertoriale
Ciki Ciki 3 – DONE. SEBO trece la o nouă promoție (VIDEO)

Ciki Ciki 3 – DONE. SEBO trece la o nouă promoție (VIDEO)

Sărbătorim 10 ani de Nivalli cu 10 premii. Compania a lansat o tombolă cu premii

Sărbătorim 10 ani de Nivalli cu 10 premii. Compania a lansat o tombolă cu premii

Premiile The Banker 2020: Intesa Sanpaolo câștigă titlul „Banca Anului în Europa de Vest” și „Banca Anului în Italia”

Premiile The Banker 2020: Intesa Sanpaolo câștigă titlul „Banca Anului în Europa de Vest” și „Banca Anului în Italia”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Cu spirt, solvenți sau diluanți? În ce ape politice se poate autodizolva Parlamentul moldovenesc? (AUDIO)
  Podcastul „Bilet în Parlament”: Cu spirt, solvenți sau diluanți? În ce ape politice se poate autodizolva Parlamentul moldovenesc? (AUDIO)
 • Lilian Guzun, despre Iute Credit, motivarea angajaților, revenirea în R. Moldova și dezvoltarea unei afaceri în domeniul creditării | Nota de Plată (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: „Cum te cheamă? Borș de zeamă!”. Despre denumiri de partide și formațiuni absurde, pe fundalul comediei Pro/Pentru Moldova
 • Sergiu Gălușcă, despre Domaine la Prut, tendințele în vinificație, investițiile europene și antreprenoriat | Nota de Plată
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Colindăm de la Mircea Druc până la Ion Chicu. O „chicat” al 20-lea Guvern și le pomenim pe toate celelalte (AUDIO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • O fetiță de un anișor a ajuns la spital, după ce s-a opărit cu apă fierbinte
 • Cum fac față zodiile unei despărțiri
Cele mai populare
 • 1
  Cadavrul unui moldovean a fost găsit într-o pivniță din Franța. Victima ar fi fost bătută până la moarte
 • 2
  Care sunt cauzele creșterii prețurilor la carburanți în R. Moldova
 • 3
  Au crescut prețurile la carburanți. Cât costă un litru de benzină și motorină
 • 4
  Accident grav pe traseul Chișinău-Ungheni: Un bărbat de 50 de ani, care se deplasa prin mijlocul carosabilului, a fost lovit mortal
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.