#10yearschallenge. Unde au ajuns astăzi politicienii aflați pe val la 7 aprilie 2009

#10yearschallenge. Unde au ajuns astăzi politicienii aflați pe val la 7 aprilie 2009
Foto: Constantin GrigorițăVladimir Voronin, Vlad Filat, Mihai Ghimpu, Dorin Chirtoacă, Serafim Urechean. Acum zece ani, în preajma protestelor din 7 aprilie 2009, aceste nume se aflau în prim-planul politicii moldovenești. În urma alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009, rezultatele cărora au declanșat protestele masive de două zile mai târziu, acești politicieni (excepție Dorin Chirtoacă, primar al Chișinăului) se aflau în fruntea partidelor care au acces în Parlament. Unde au ajuns acum principalii decidenți din perioada în care Partidul Comuniștilor urma să fie debarcat de la guvernare?

În urma alegerilor din 5 aprilie 2009, în Parlamentul de la Chișinău au acces patru partide politice - Partidul Comuniștilor (60 de mandate), Partidul Liberal (15), Partidul Liberal Democrat (15) și Alianța „Moldova Noastră” (11) – reprezentând principalele forțe politice din Republica Moldova la acel moment, iar liderii acestora – Vladimir Voronin (PCRM), Mihai Ghimpu și Dorin Chirtoacă (PL), Vlad Filat (PLDM) și Serafim Urechean (AMN) erau cei mai influenți politicieni. La scurt timp, în urma alegerilor anticipate din 29 iulie 2009, lista partidelor parlamentare s-a lărgit odată cu accederea în Parlament și a Partidului Democrat, condus de Marian Lupu, proaspăt ieșit din rândurile PCRM (la 10 iunie).

#10yearschallenge cu Vladimir Voronin. De la tot la nimic


Sus: 4 aprilie 2009. Președintele Vladimir Voronin a avut o întrevedere la Bruxelles cu Benita Ferrero-Waldner, Comisar European pentru Relaţii Externe şi Politica Europeană de Vecinătate. Foto: Georges Boulougouris/europa.eu

Jos: Februarie 2019. Vladimir Voronin, adresându-se electoratului în campania electorală pentru parlamentarele din 24 februarie

La 7 aprilie 2009, Vladimir Voronin conducea un partid care deținea majoritatea în Parlament. În urma scrutinului din 5 aprilie, PCRM a câștigat, conform datelor oficiale, 60 de mandate în Legislativ din cele 101.

În perioada 2001-2009, Vladimir Voronin a fost cel mai influent politician din Republica Moldova, din funcția de șef al statului (2001-2009) conducând un partid cu majoritate constituțională (2001-2005) și majoritate simplă (2005-2009) în Parlament.

Zece ani mai târziu, la alegerile din 24 februarie 2019, PCRM acumulează mai puțin de 4% din voturi, ajungând, pentru prima oară după 1998, partid extraparlamentar. Chiar și așa, Voronin își păstrează postura de lider al partidului.

#10yearschallenge cu Mihai Ghimpu și Dorin ChirtoacăAfară din Parlament și de la Primărie


Sus: 7 aprilie 2009. Dorin Chirtoacă, în timpul protestelor din centrul Chișinăului. Foto: Constantin Grigoriță.

Jos: 2 aprilie 2019. Chirtoacă așteaptă pe holul Judecătoriei Chișinău o nouă ședință de judecată în dosarul parcărilor cu plată, în care este învinuit de corupție. Foto: protv.md

În 2009, Partidul Liberal se afla în perioada apogeului său politic, după ce în 2007 Dorin Chirtoacă a devenit primar de Chișinău. Liberalii s-au ales cu 15 mandate în urma alegerilor din 5 aprilie 2009, preluând cu succes eșchierul unionist de dreapta al politicii autohtone, lăsat liber după prăbușirea PPCD-ului.

Liderul de atunci al PL, Mihai Ghimpu, a renunțat la președinția formațiunii decembrie 2018, în ajunul alegerilor parlamentare din februarie 2019, lăsând loc nepotului său, fostul primar al Capitalei, Dorin Chirtoacă.


1 decembrie 2018. Dorin Chirtoacă și Mihai Ghimpu la Congresul V al PL, unde primul a fost ales lider al formațiunii. Foto: Jurnal TV

Cu Chirtoacă în fruntea PL-ului, liberalii au fost departe de a intra în Legislativ, acumulând nici 2% din voturi. Anterior, în februarie 2018, fiind cercetat penal în dosarul parcărilor cu plată din Capitală, Chirtoacă și-a dat demisia din funcția de primar de Chișinău.

Pe timpuri o locomotivă electorală a liberalilor, astăzi Chirtoacă nu se regăsește nici în Parlament, nici la Primărie, unde a fost ales în vara anului 2015 pentru al treilea mandat de primar. Nici Mihai Ghimpu nu se regăsește în Parlament, mulțumindu-se cu rolul de președinte de onoare al PL.

#10yearschallenge cu Vlad Filat. De la lider al opoziției la pușcărie


Sus: 7 aprilie 2009. Vlad Filat, în mijlocul evenimentelor din acea zi. Foto: Constantin Grigoriță

Jos: 13 martie 2019. Filat, prezent la o ședință de judecată în dosarul în care a fost condamnat pentru corupție

Acum 10 ani, Vlad Filat se afla în fruntea PLDM, care a acces în Parlament cu 15 mandate în urma scrutinului din 5 aprilie 2009. După încă o campanie electorală foarte activă și investiții masive în partid, Filat și PLDM au luat, la scrutinul din 29 iulie 2009, cele mai multe mandate dintre partidele de opoziție – 18. Pentru Filat a urmat funcția de premier în două Guverne de coaliție.

La 15 octombrie 2015, politicianul a fost reținut chiar din sala plenară a Parlamentului, fiind cercetat apoi pentru trafic de influență și corupere pasivă, în urma autodenunțului primarului de Orhei, Ilan Șor.


În iunie 2016, Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare cu executare. Instanțele superioare au menținut ulterior decizia primei instanțe

La 10 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009, unde le vorbea protestatarilor de la microfon, Filat se află la închisoare, ispășindu-și pedeapsa de nouă ani de privațiune de libertate, din care au fost executați circa trei ani și jumătate.

#10yearschallenge cu Serafim Urechean. Soarele demult apus


Sus: Februarie 2009. Serafim Urechean, liderul AMN, apare pe un afiș electoral al formațiunii.

Jos: Apilie 2019. Urechean, în timpul unui interviu pentru Sputnik Moldova, în care și-a declarat intenția de a candidat la alegerile parlamentare. Ulterior, acesta s-a răzgândit, susținând că este foarte dificil pentru un candidat fără sprijinul unui partid să câștige într-o circumscripție electorală din Chișinău. Foto: sputnik.md. Notă: Dat fiind că Urechean nu mai este activ în spațiul public, nu am reușit să găsim o fotografie din 2019.

Alianța Moldova Noastră (AMN) în frunte cu Serafim Urechean, ex-primar al Capitalei, a acces în aprilie 2009 în Legislativ cu 11 mandate.

La scrutinul din iulie 2009, numărul de mandate al AMN-ului, partid al cărui simbol era soarele, s-a redus la 7. Experiența parlamentară a AMN-ului a durat mai puțin de doi ani, întrucât la alegerile din noiembrie 2010, partidul nu a mai acces în Parlament, iar Alianța pentru Integrare Europeană (AIE) și-a continuat existența într-un format tripartit (PLDM, PL, PD). În aprilie 2011, Urechean s-a ales cu funcția de președinte al Curții de Conturi, pe care a deținut-o până în iulie 2016, iar astăzi a dispărut din viața publică.

Notă: Un alt politician care a jucat un rol important pe arena politică din 2009 a fost Marian Lupu, președinte al Parlamentului în perioada 2005-2009. În timpul evenimentelor din 7 aprilie, ex-ministrul Economiei se afla în componența PCRM, dar a părăsit formațiunea la 10 iunie 2009, cu mai puțin de două luni până la anticipate, pe motiv că interesele sale nu mai coincid cu poziţiile partidului. Imediat, Lupu a aderat la Partidul Democrat, devenind președintele formațiunii și punând umărul la accederea în Parlament a democraților la alegerile anticipate din 29 iulie 2009. PD a luat 13 mandate în Parlament, devenind apoi parte a AIE. Lupu nu s-a regăsit printre candidații de pe lista electorală a PDM pentru alegerile parlamentare din februarie 2019, însă a fost numit președinte al Curții de Conturi.

În loc de concluzie

10 ani este o perioadă lungă în politica moldovenească. Suficient de lungă încât un nou lider al opoziției, ajuns între timp în funcția de prim-ministru, să fie condamnat la închisoare, epuizându-și toate căile interne de atac.

10 ani e un răstimp suficient în care un partid aflat la guvernare să nu mai treacă pragul electoral de a accede în Parlament.

10 ani sunt mai mult decât suficienți pentru un primar recent ales să mai câștige două mandate în fruntea Capitalei, apoi să demisioneze, fiind cercetat penal pentru corupție.

Cum lucrăm în pandemie?
Ne-au fost afectate conturile, nu și dorința de a scrie pentru tine. Susține-ne.

Dacă tot ai ajuns aici…

… vrem să-ți cerem o favoare. Sute de mii de oamenii intră pe AGORA, lună de lună, pentru informație de calitate. Noi credem că toți oamenii merită acces la informație corectă, verificată și explicată. Tocmai din această cauză vrem să păstrăm știrile și articolele pe care le facem accesibile pentru toată lumea.

La acest site de știri independent, arătăm zilnic acțiunile celor de la putere și tot ce se întâmplă în țară. Nu avem în spate oligarhi, jurnalismul pe care îl facem este liber de orice părtinire politică. Cu ajutorul tău vom continua să scoatem adevărul la suprafață și vom continua să dezvoltăm proiecte media noi care să inspire.

Suntem determinați să asigurăm un jurnalism care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțeleagă mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească atât pe timpuri de criză sau pandemie, cât și în afara ei. Munca noastră nu ar fi posibilă fără cititorii noștri, care ne susțin și ne încurajează.

Fiecare contribuție este valoroasă pentru activitatea redacției.
Ia-ți un Abonament și fii alături de AGORA. Durează doar 1 minut. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Breaking news în lumea sportului: Khabib a anunțat că se retrage. A fost ultima sa luptă în UFC

Breaking news în lumea sportului: Khabib a anunțat că se retrage. A fost ultima sa luptă în UFC

Un copil de doi ani a căzut de la etajul doi al unui bloc din Bălți

Un copil de doi ani a căzut de la etajul doi al unui bloc din Bălți

La noaptea trecem la ora de iarnă! Nu uitaţi să modificaţi ceasul!

La noaptea trecem la ora de iarnă! Nu uitaţi să modificaţi ceasul!

Advertoriale
Avantajele cardului Routex de la Petrom pentru companiile din Moldova

Avantajele cardului Routex de la Petrom pentru companiile din Moldova

Au învățat activismul, implicându-se. Povestea a trei lideri comunitari și cum reușesc să-și motiveze semenii (FOTO)

Au învățat activismul, implicându-se. Povestea a trei lideri comunitari și cum reușesc să-și motiveze semenii (FOTO)

Stai acasă și vezi online filme de Cannes, Veneţia şi Oscar, în cadrul Zilelor Filmului Românesc

Stai acasă și vezi online filme de Cannes, Veneţia şi Oscar, în cadrul Zilelor Filmului Românesc

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Igor și Mihaela Belei, cuplul care au demonstrat că moldovenii devin mai bogați atunci când dăruiesc (VIDEO)
  Oameni ca tine: Igor și Mihaela Belei, cuplul care au demonstrat că moldovenii devin mai bogați atunci când dăruiesc (VIDEO)
 • Sergiu Grădinaru, fondator Nivalli, despre concurență, creșterea unei afaceri în sectorul de mezeluri, tendințe și lipsa exportului | Nota de Plată
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Magia imunității parlamentare - iată nu-i, dar totuși este. De ce deputații lipsiți de ea oricum rămân imuni la alte dosare (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”. Hai să ne lansăm în drum! De unde s-au „catapultat” în campanie candidații și cât de reale le sunt promisiunile
 • Oameni ca tine: Cristian Serdeșniuc, tânărul profesor care și-a legat destinul, visele și viitorul de școala din sat (FOTO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • „Teroare existențială” – Mama dragonilor a sărit cu parașuta la cea de-a 34-a...
 • Ești mai mult tristă decât fericită? Exercițiu practic de la Sanda Diviricean, ca să...
Cele mai populare
 • 1
  Slusari: „Dodon a bătut palma cu Șor în vederea creării unei majorității neoficiale în Parlament”
 • 2
  Prognoza meteo pentru acest weekend: Ce surprize ne pregătește sfârșit de octombrie
 • 3
  Și-a cumpărat un Opel înmatriculat în Lituania cu acte expirate și îl folosea nestingherit. Acum bărbatul e cercetat de poliție
 • 4
  Valul doi de coronavirus împinge Europa în carantină. Sunt introduse restricții dure în tot mai multe țări
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.