Primele căpșune autohtone crescute pe teren protejat vor apărea pe piețele din țară peste două săptămâni. Declarația a fost făcut de către Aneta Ganenco, președintele Asociației „Pomușoarele Moldovei” într-un interviu acordat pentru Agrobiznes. Potrivit sursei citate, căpșunele care se vând în această perioadă sunt importate din Turcia, iar în curând vor apărea și cele din Grecia, Spania. Ganenco susține că deși au un aspect plăcut, o rezistență mai înaltă la manipulare, fructele de import conțin și multe substanțe chimice.
Producătorii planifică să comercializeze primele căpșuni cu prețul de aproximativ o sută de lei per kilogram.
„Prețul respectiv ar acoperi cheltuielile, dar și ar asigura un profit producătorilor, deoarece costurile de producție în sere sunt destul de mari”, a adăugat președintele Asociației „Pomușoarele Moldovei”.
Totuși, producătorii autohtoni nu exclud probabilitatea că piața din Moldova va fi invadată cu căpșune din Ucraina:
„ Acestea sunt importate fie prin Transnistria, fie prin punctele vamale din nordul țării. Astfel, pe piață ajung căpșune de origine ucraineană ce nu dețin certificat de inofensivitate. Totodată, importurile ilegale nu sunt taxate, respectiv și prețul este mai mic. Concurență neloială lovește dur producătorii din țară”.
Potrivit aceleiași surse, un muncitor care are grijă de plantațiile de căpșuni este plătit la noi cu 250-300 de lei per zi.
Vezi și aceste știri

Ședință de urgență: Apă-Canal se va adresa instituțiilor statului, în contextul deconectărilor de energie electrică

PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)

Primul în Moldova, amendat cu 27 de mii de lei pentru lipsă de imparțialitate și bună-credință
Advertoriale

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe

Grupul ProCredit se alătură Alianței Bancare Net-Zero şi se angajează să stabilească obiective de reducere a emisiilor, cu ajutorul Standardului Net-Zero al inițiativei „Obiective bazate pe știință”
