Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, socialistul Frans Timmermans a reluat, miercuri, mesajul „clar” că Laura Kovesi este candidata preferată de Parlamentul European pentru a fi primul procuror-șef european, precizând că este important ca aceasta să-și poată prezenta candidatura, astfel încât instituțiile europene să poată lua o decizie, scrie europalibera.org.
Declarația vine după ce Secția pentru investigarea magistraților a plasat-o pe fosta șefă a DNA sub control judiciar, cu interdicția de a părăsi țara. Într-o conferință de presă, Timmermans a avertizat dur România în legătură cu planurile guvernului social democrat – ALDE din domeniul justiției.
„România trebuie urgent să revină la procesul de reformă. Aceasta înseamnă să mergem mai departe și nu înapoi și să ne abținem de la orice etapă care inversează progresul realizat în ultimii ani. În special, vreau să avertizez împotriva oricărei acțiuni guvernamentale care ar perturba sistemul judiciar român prin crearea unei impunități sistemice de facto pentru înalții demnitari care au fost condamnați pentru corupție. O astfel de mișcare ar obliga Comisia să acționeze rapid”, a spus Timmermans.
Oficialul european a mai subliniat că este nevoie de rezultate urgente. „Am spus întotdeauna clar că vorbirea de dragul vorbirii nu va fi de ajuns și că vor fi necesare acțiuni concrete din partea românilor și vor fi necesare mai devreme decât mai târziu”.
„Dacă aceste preocupări nu sunt îndeplinite, Comisia va trebui să acționeze și să utilizeze mijloacele de care dispune”, a avertizat prim-vicepreședintele Comisiei Europene.
Amintim că, la 29 martie, secția specială a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție de la București a anunțat punerea sub acuzare a Laurei Codruța Kovesi pentru luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă și aplicarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile.
Kovesi „nu are dreptul să ia legătura cu mai multe persoane și martori și să intre în legătură cu mass-media cu privire la faptele pentru care se efectuează urmărirea penală în cauză. Procurorul trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemată, să informeze de îndată Parchetul cu privire la schimbarea locuinței, să se prezinte la Poliția de Sector, conform programului de supraveghere întocmit de organul de politie sau ori de câte ori este chemată”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție.
Vezi și aceste știri

Litvinenco, despre scoaterea în afara legii a Partidului Șor: Nu constituie un precedent periculos

Președintele ales al Cehiei a avut o primă discuție cu președinta Taiwanului. Gestul ar putea provoca furia Chinei

Șef din cadrul Inspectoratului General al Poliției, în vizorul inspectorilor ANI. Ce au depistat (DOC)
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
