Ce a scris mass-media?

Pe pagina de Facebook Poșta de Știri au fost publicate informații în care se spunea că, pentru prima dată în istoria Moldovei, PIB-ul a depășit valoarea de 10 miliarde de dolari și a ajuns la 11,3 miliarde de dolari, conform ratei de schimb medii a dolarului SUA față de leu moldovenesc în anul 2018. Astfel, conform datelor prezentate, în decursul unui an, PIB-ul a crescut cu 1,6 miliarde de dolari, iar în decurs de trei ani - cu 3,5 miliarde. În acea postare se mai menționează că în anul 2017, produsul intern brut a constituit 9,67 miliarde de dolari, iar în anul 2016 — 8,07 miliarde.

Informațiile au fost preluate imediat de mai multe mijloace mass-media, primele fiind Hotnews.md și Ziarul National. De menționat, că aceste site-uri publică articole în care democrații și reprezentanții acestora apar exclusiv în lumină pozitivă, scrie ProFact Moldova.

Ce spun statisticile oficiale?

Conform datelor Biroului Național de Statistică, creșterea PIB-ului exprimată în lei a fost cu mult mai modestă. Astfel, în anul 2018, PIB a constituit 190 miliarde de lei, în 2017 — 178,88 de miliarde de lei, iar în anul 2016 — 160,8 de miliarde de lei.

Conform datelor Băncii Naționale a Moldovei, cursul mediu al dolarului SUA în anul 2018 a fost de 16,8 lei, în 2017 - 18,49 lei, iar în anul 2016 — 19,92 lei. Astfel, PIB-ul exprimat în dolari a atins valoarea de 11,3 miliarde în anul 2018, în 2017 el a constituit 9,67 miliarde, în 2016 — 8,07 miliarde, după cum se indică în publicație.

Ce spune expertul?

După cum afirmă expertul economic Victor Ciobanu, creșterea reală trebuie calculată în valuta națională - leul moldovenesc. „Creșterea reală reprezintă PIB-ul actual împărțit la PIB-ul din anul trecut în valută națională, ținând cont de inflație, iar recalcularea în dolari e un fel de joc. Or, datorită diferenței cursului de schimb, se pot înregistra diferențe de câteva puncte procentuale în creștere”, a explicat expertul, adăugând că recalcularea PIB-ului în dolari SUA se face pentru comparație între țări.

El a reamintit că în anul 2015, după „furtul miliardului” din trei bănci moldovenești problematice și devalorizarea semnificativă a leului moldovenesc, PIB-ul exprimat în dolari s-a redus semnificativ. „În anul 2015, PIB-ul s-a redus de la 8 miliarde de dolari la 6,5miliarde, cu 1,5 miliarde de dolari după „furtul miliardului”. Însă, conform statisticilor oficiale, reducerea a constituit doar 0,5%. Iată ce înseamnă diferență de curs valutar”, - a declarat Ciobanu.

Expertul a reamintit, de asemenea, că la începutul anului trecut autoritățile au schimbat metodologia de calculare a PIB-ului și au făcut recalcularea pentru ultimii câțiva ani. „Astfel, în anul 2017, conform metodologiei vechi, PIB-ul a constituit 8 miliarde de dolari, iar conform celei noi — aproape 10 miliarde de dolari. Pe cap de locuitor era vorba de puțin mai mult de 2 mii de dolari, acum, însă, autoritățile calculează 3,2 mii de dolari per capita. Oricum, se consideră că țara se dezvoltă stabil atunci când PIB-ul depășește 6 mii de dolari pe cap de locuitor”, a rezumat expertul, adăugând că, în condițiile de creștere actuală de 3-4% anual, acest lucru se poate produce aproximativ peste 20 de ani.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!