„Dacă vrem să trăim într-un stat democratic trebuie să implicăm societatea civilă la amendarea și dezvoltarea sistemului electoral. Or, sunt foarte puțini actori în societatea civilă, care înțeleg cum funcționează un sistem electoral”, a declarat în context, Mark Mazureanu, coordonator de proiect.   

Programul de instruire a cuprins trei pachete, fiecare rundă având câte patru zile de activități: două zile teorie, o zi de instruire cu aplicare practică și ultima zi o simulare a dezbaterilor electorale.


„Fiecare zi are specificul său. Prima zi noi am fost parte a sistemului electoral prin diferite interacțiuni cu speakerii, în a doua zi am vorbit despre rolul partidelor, ca apoi să avem dezbateri foarte interesante. Am înțeles diferența între sistemele electorale, am înțeles care este implicarea partidelor politice și multe lucruri interesante care nu se vorbesc la TV, nu se vorbesc la facultate”, a povestit Socovan Petru, 19 ani, student FRIȘPA, participant în proiect.

„Eu un program încărcat, dar pe cât de încărcat pe atât de interesant. Noi am format partidele noastre, am văzut ce înseamnă o simulare electorală, ce înseamnă dezbateri electorale și asta a fost foarte fain. Eu cred că noi cu toții am făcut față acestui program și desigur dacă voi mai avea posibilitatea, voi mai veni. Prin faptul că am fost noi informați, noi la rândul nostru vom duce această informație mai departe. Cu cât mai multă lume, în special tineretul, o să înțeleagă că sistemul electoral trebuie studiat, trebuie înțeles, cu atât o să fie mai eficient și rata participării cetățenilor la vot o să fie una destul de bună”, a adăugat Ușurelu Ana, 21 de ani, studentă FRIȘPA, participantă în proiect.


Pentru a-și atinge pe deplin scopul, autorii proiectului au venit și cu o metodologie inedită. Exercițiile de simulare au fost completate de jocuri interactive, cu utilizarea votului online și a rețelelor de socializare. În total, 90 de persoane au trecut prin program în cele trei rude de instruiri.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!