„Acum, după aproape 28 de ani de independență trebuie să avem curajul în sfârșit să spunem STOP! Partidul Progresist Reformator vine cu inițiativa de a schimba sistemul electoral și de a introduce sistemul electronic.” „Fără un consens politic, votul electronic se poate dovedi a fi un eșec.”Acestea sunt doar câteva din declarațiile făcute de reprezentanții „partidelor” create în cadrul proeictului „Simularea sistemelor electorale”, organizat la Chișinău de Asociația Tinerilor „ASIST”.
„Dacă vrem să trăim într-un stat democratic trebuie să implicăm societatea civilă la amendarea și dezvoltarea sistemului electoral. Or, sunt foarte puțini actori în societatea civilă, care înțeleg cum funcționează un sistem electoral”, a declarat în context, Mark Mazureanu, coordonator de proiect.
Programul de instruire a cuprins trei pachete, fiecare rundă având câte patru zile de activități: două zile teorie, o zi de instruire cu aplicare practică și ultima zi o simulare a dezbaterilor electorale.
„Fiecare zi are specificul său. Prima zi noi am fost parte a sistemului electoral prin diferite interacțiuni cu speakerii, în a doua zi am vorbit despre rolul partidelor, ca apoi să avem dezbateri foarte interesante. Am înțeles diferența între sistemele electorale, am înțeles care este implicarea partidelor politice și multe lucruri interesante care nu se vorbesc la TV, nu se vorbesc la facultate”, a povestit Socovan Petru, 19 ani, student FRIȘPA, participant în proiect.
„Eu un program încărcat, dar pe cât de încărcat pe atât de interesant. Noi am format partidele noastre, am văzut ce înseamnă o simulare electorală, ce înseamnă dezbateri electorale și asta a fost foarte fain. Eu cred că noi cu toții am făcut față acestui program și desigur dacă voi mai avea posibilitatea, voi mai veni. Prin faptul că am fost noi informați, noi la rândul nostru vom duce această informație mai departe. Cu cât mai multă lume, în special tineretul, o să înțeleagă că sistemul electoral trebuie studiat, trebuie înțeles, cu atât o să fie mai eficient și rata participării cetățenilor la vot o să fie una destul de bună”, a adăugat Ușurelu Ana, 21 de ani, studentă FRIȘPA, participantă în proiect.
Pentru a-și atinge pe deplin scopul, autorii proiectului au venit și cu o metodologie inedită. Exercițiile de simulare au fost completate de jocuri interactive, cu utilizarea votului online și a rețelelor de socializare. În total, 90 de persoane au trecut prin program în cele trei rude de instruiri.
Vezi și aceste știri

Litvinenco, despre scoaterea în afara legii a Partidului Șor: Nu constituie un precedent periculos

Președintele ales al Cehiei a avut o primă discuție cu președinta Taiwanului. Gestul ar putea provoca furia Chinei

Șef din cadrul Inspectoratului General al Poliției, în vizorul inspectorilor ANI. Ce au depistat (DOC)
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
