Produse tradiționale moldovenești, obiecte de artizanat, fructe uscate, miere de albine de toate pot fi găsite la Târgul „Descoperă Moldova rurală”, care se desfășoară în aceste zile în scuarul Palatului Republicii de la Chișinău. Peste 30 de Grupuri de Acțiune Locală (GAL) și-au expus produsele la prima ediție a târgului, organizat cu sprijinul Uniunii Europene.
LEADER este ideea, o practică europeană de succes care sprijină proiectele orientate spre dezvoltarea locală rurală și care, începând cu 2016, este realizată și în Republica Moldova.
Vasile și Valentina Necula din Dolna, Strășeni, membri ai GAL „Plaiul Codrilor”, au o livadă de 27 de ha de pruni, iar datorită finanțării obținute prin LEADER au reușit să ridice cel de-al doilea cuptor pentru uscarea fructelor. Tot la Dolna, împreună cu colegii săi din Stejăreni și Micleușeni, apicultorul Sergiu Agafiță modernizează atelierul de meșterit de stupi de albine.
Apicultorul Gheorghe Bordea din satul Cociulia, raionul
Cantemir spune că târgul reprezintă o bună oportunitate pentru producătorii
autohtoni. „Am venit cu toată zestrea
albinelor, tot ceea ce ne oferă stupul de albine cum ar fi: fagi, miere,
lăptișor. Târgul are o mare însemnătate pentru producători pentru că astfel ne
promovăm ceea ce producem”.
La târgul „Descoperă Moldova rurală” a venit și Elena Reoneac, manager GAL „Lunca Bâcului” din Strășeni.„În grupul pe care îl reprezint sunt incluse 9 localități, iar târgul este important pentru noi deoarece suntem la început de cale. La târg propunem cumpărătorilor obiecte de decor confecționate din hârtie, încălțăminte croșetată din lână’’, spune Elena Reoneac.
La Chișinău am întâlnit-o și pe Lena Chaduneli, reprezentanta unei Asociații locale din Georgia. „Acest eveniment reprezintă un prilej pentru reprezentanții asociațiilor din alte țări să cunoască specificul diferitor culturi, să împărtășească experiențe și să creeze un parteneriat strâns între țări”.
GAL reprezintă o formă de parteneriat constituită într-un
anumit teritoriu rural ce reunește reprezentanți ai diferitor sectoare private,
publice și ai societății civile din teritoriul respectiv.
„GAL-urile sunt oamenii care au crezut în această idee și mai ales în puterea lor de a-și construi viitorul acasă. Iar datorită sprijinului european acest lucru a devenit realitate de succes. Este un eveniment multicultural, care ne arată cum poate fi revitalizată Moldova rurală și cum aceasta poate deveni o sursă de inspirație pentru GAL-urile locale, dar și pentru cele europene”, susțin organizatorii.
Șeful Delegației Uniunii Europene în R.Moldova, Peter
Michalko a făcut un tur al târgului, a gustat mai multe bucate tradiționale,
menționând că produsele ecologice reprezintă un mare atu al Republici Moldova
și pot fi exportate. „Producătorii din
Republica Moldova beneficiază de suportul financiar al UE datorită grupurilor
locale. Creăm prosperitatea
rurală pentru oameni. Astfel, contribuim la dezvoltarea economiei la nivel
local dar și să susținem inițiativele oamenilor de a înființa noi grupuri de
acțiune locală.”
Târgul „Descoperă Moldova rurală” este desfășurat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova în colaborare cu Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală.
Autor: Violeta Anușca, stagiară
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe
