O nouă rundă de negocieri pentru desemnarea procurorului-șef european

O nouă rundă de negocieri pentru desemnarea procurorului-șef european

Cea de-a treia rundă de negocieri între Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene pe marginea candidaturii viitorului procuror - șef al Parchetului European este programată pentru astăzi. În ciuda anchetei din România, Parlamentul European o susține în continuare pe Laura Codruţa Kovesi pentru acest post. 

Această rundă de negocieri este necesară pentru că cele două instituţii europene şi-au exprimat sprijinul pentru candidaţi diferiţi. Parlamentul European o susţine pe Laura Codruţa Kovesi, în timp ce Consiliul UE pe Jean - Francois Bohnert, candidatul francez, scrie Digi24.ro.

Precedenta rundă de negocieri între Parlamentul European şi Consiliul UE privind nominalizarea şefului Parchetului european s-a încheiat la 27 martie, fără niciun rezultat. Negocierile au ajuns la un impas, deoarece niciuna dintre cele două instituţii nu a părut dispusă la compromis: Parlamentul European a susţinut nominalizarea Laurei Codruţa Kovesi, aşa cum au decis comisiile LIBE și CONT prin vot, în timp ce Consiliul UE a susținut numirea francezului Francois Bohnert, cel clasat primul la votul din COREPER (vot dat de ambasadorii statelor membre)

Prima rundă de negocieri între Parlamentul European şi Consiliul UE privind nominalizarea procurorului - şef al Parchetului European a avut loc pe 20 martie, încheindu-se, de asemenea, fără rezultat.

Această a treia rundă de negocieri vine în condițiile în care s-au intensificat mesajele europene, dar și din partea unor ambasade cu privire la problemele judiciare pe care le are în țară Laura Codruța Kovesi. Aceste mesaje din partea oficialilor străini au deranjat puterea de la București în așa măsură, încât Guvernul a dat, miercuri, o replică dură, fără precedent.

Instanţa supremă a judecat, miercuri, plângerea depusă de fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi împotriva măsurii controlului judiciar dispuse împotriva ei de procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă, în legătură cu aducerea în ţară a fostului director FNI Nicolae Popa. ICCJ a decis ridicarea controlului judiciar, așa că Laura Codruța Kovesi poate părăsi țara.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.