Veaceslav Coadă a îndeplinit simultan cele două funcții în perioada 2011-2018. „Calitatea sa de arhitect în cadrul societății comerciale a fost în anumite privințe de competența autorității în care tot el era angajat în sectorul public, fapt care reiese chiar din atribuțiile funcționale pe care acestea le avea în cadrul primăriei: monitorizarea procesului de construcții în municipiu și reglementarea lui în conformitate cu legislația; controlul elaborării certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire în termenul stabilit de lege; participarea la recepția obiectivelor construite pe teritoriul municipiului”, se arată într-un comunicat emis de Autoritatea Națională de Integritate (ANI).

De exemplu, în decembrie 2011, în calitate de șef-adjunct al Direcției Arhitectură, Veaceslav Coadă a contrasemnat o autorizație de construcție pentru un proiect realizat de către el însuși, în calitate de arhitect în cadrul companiei private.

„În conformitate cu prevederile Legii nr. 158/2008 cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public funcţionarul public nu este în drept să desfăşoare alte activităţi remunerate în cadrul societăților comerciale, din sectorul public sau privat, a căror activitate este controlată, subordonată sau în anumite privințe este de competența autorităţii în care el este angajat. Iar potrivit art. 25 alin. (6) din aceeași lege, dl Veaceslav Coadă era obligat, în perioada exercitării simultane a funcției publice și activității arhitecturale în cadrul respectivului S.R.L. să înceteze situația de incompatibilitate în decursul unei luni din momentul apariţiei acesteia”, se mai precizează în comunicat.

După rămânerea definitivă a actului de constatare emis în privința dlui Coadă, care este pasibil de contestare în instanța de contecios administrativ, ANI va solicita destituirea acestuia din funcția publică, cu aplicarea interdicției de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică pentru o perioadă de trei ani.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!