„Președintele Igor Dodon spune că factorul extern nu trebuie să se amestece în formarea coaliției de guvernare. Îndată după această declarația, el își face valiza și pleacă la Moscova într-o vizită oficială. Probabil, el prietenește cu Rusia atât de strâns, că o confundă cu o parte integră a politicului moldovenesc. Tot la Moscova este plecată și Zinaida Greceanîi, lidera fracțiunii Socialiștilor. Cât de dificile ar putea fi discuțiile de la Moscova, dacă au plecat tocmai doi. Probabil, nu doar Igor Dodon, dar și Zinaida Greceanîi are nevoie de o aprobare. De asemenea, deplasările astea de la Moscova au loc înainte ca socialiștii să se pună de acord cu unitățile din teritoriu. Se pare că Igor Dodon ar vrea acceptul Moscovei pentru o coaliție dintre democrați și socialiști. Sau, președintele folosește întâlnirile cu oficialii ruși ca să calmeze spiritele în rândurile socialiștilor și să-i influențeze pe cei din teritoriu să dea lumină verde negocierilor directe cu PDM”, este opinia analistului politic Dionis Cenușa.

De partea cealaltă, într-un interviu publicat astăzi de către agenția de presă rusească TASS, Igor Dodon a dezmințit informațiile precum că Rusia ar pune presiuni asupra sa, menționând că nu se exercită presiuni nici asupra socialiștilor. Cât despre zvonurile potrivit cărora între președinte și Kremlin ar fi apărut divergențe, Dodon le-a numit „prostii”.

Deocamdată, nu știm componența delegației care a mers la Moscova și nici scopul vizitei. Până la această oră, nicio informație oficială cu privire la această plecare a președintelui nu a fost publicată.

Vezi și: Fără noi „șezători” la Reședința de Stat. Dodon nu va mai convoca partidele la discuții despre coaliția parlamentară

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!