Deținuții contribuiau în fondul organizației criminale fie cu bani, fie cu bunuri. Potrivit unui comunicat emis de Administrația Națională a Penitenciarelor, banii erau obținuți din organizarea, dirijarea sau comiterea diverselor infracțiuni, precum jafuri sau escrocherii. De asemenea, se organizau jocuri de hazard între deținuți pentru crearea datoriilor artificiale, pentru transmiterea lucrurilor interzise în închisori sau pentru crearea artificială a unor conflicte între deținuți, în baza cărora ulterior se șantajau rudele acestora.

Urmare a acestor acțiuni, lunar se colectau în jur de 200 de mii lei pentru susținerea organizației criminale. Recent, oamenii legii au efectuat percheziții în penitenciarele de la Taraclia, Cricova, Cahul și Chișinău.

„În cadrul efectuării perchezițiilor, în celulele deținuților au fost depistate mai multe obiecte interzise, cum ar fi: telefoane mobile, înscrisuri de ciornă care denotă evidența financiară, cărți de joc, routere wi-fi, cartele SIM, dispozitive artizanale de consumare a drogurilor, etc.”, se mai arată în comunicatul emis.

În prezent, responsabilii dau asigurări că petrec „un complex de acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigații pentru stabilirea tuturor persoanelor implicate în activitate infracțională și stabilirea victimelor acțiunilor ilegale”.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!