„Pe 7 aprilie consemnăm o aniversare tristă – 10 ani de la protestele din Chișinău. Capitala Moldovei a devenit arena unor violențe fără precedent, a devastării unor edificii importante în stat, dar și a unor încălcări grave ale drepturilor și libertăților omului: dreptul la siguranța persoanei, la integritatea fizică și psihică, libertatea de întrunire, dreptul la libertatea opiniei și exprimării. Sute de tineri au fost reținuți și supuși unor rele tratamente”, și-a început declarația publică Mihai Cotorobai.

Acesta a menționat că numărul sesizărilor la adresa Procuraturii privind cazuri de aplicare a torturii s-a redus simțitor, de la 992 în anul 2009, la 639 în anul 2017. Numărul de cereri la acest subiect s-au diminuat și în adresa Avocatului Poporului.

„Totuși, cazul Andrei Brăguță a demonstrat că în Republica Moldova nu există garanții că, oamenii nimerind în custodia statului nu vor fi supuși torturii, pedepselor sau tratamentelor crude, inumane sau degradante. Într-un Raport special pe cazul Andrei Brăguță,  Avocatul Poporului a menționat faptul că din momentul reținerii acestuia de către angajații poliției și până la plasarea lui în instituțiile penitenciare au fost încălcate total sau parțial garanțiile minime împotriva relelor tratamente și a fost lezată demnitatea umană a persoanei date”, se mai arată în declarație.

Vezi și: „Cum tăceau toți, așa și tac”. Interviu cu sora lui Andrei Braguța, tânărul ucis de sistemul penitenciar moldovenesc

O altă problemă menționată ține de problema utilizării exagerate de către autoritățile moldovenești a măsurii de arest preventiv, inclusiv asupra unor participanți la acțiuni de protest. „Mihail Cotorobai reiterează și în acest context că arestarea preventivă trebuie să fie o excepție de la dreptul de libertate și securitate și să fie aplicat în cazuri în care sunt prezentate probe sigure, însoțite de argumentări, care ar confirma cu certitudine probabilitatea comiterii acțiunilor de către persoanele bănuite”, se precizează în luarea de poziție emisă presei.

Cât privește libertatea de întrunire, aceasta a fost respectată în linii mari în perioada ce a urmat protestelor din 7 aprilie 2009, a conchis Mihai Cotorobai. „Evenimente mai recente, dar și din ultimii ani denotă însă faptul că și la acest capitol există unele probleme, cum ar fi aplicarea unor măsuri disproporționate față de participanții la unele acțiuni de protest, obstrucționarea accesului unor jurnaliști la acțiunile publice, crearea de impedimente  persoanelor din localitățile rurale de a se deplasa pentru participare la protestele organizate de către partidele de opoziție”, a subliniat Avocatul Poporului.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!