Cumpărătorul nu a fost anunţat, dar cel mai probabil că este OTP Bank, cea mai mare bancă din Ungaria, care anterior a semnat un Acord cu Société Générale pentru cumpărarea cotei grupului din capitalul Mobiasbanca.

Gigantul francez deține un pachet de 87,85% (67,85% direct, iar 20% prin BRD din România) de acțiuni de la Mobiasbancă. BERD a devenit acționar la Mobiasbanca în 2008 pentru a susține intrarea Groupe Société Générale din Franţa în sectorul bancar din Moldova.

„Groupe Société Générale a fost prima bancă străină care a intrat pe piața Republicii Moldova, iar BERD este mândră că a jucat un rol important în calitate de acționar în ultimii 10 ani. Suntem mulțumiți de realizările Mobiasbanca și de standardele sale înalte de guvernanță corporativă. Suntem fericiți că am contribuit la aducerea celor mai bune practici internaționale în sectorul bancar din Moldova și continuăm să avem încredere în perspectivele viitoare ale Mobiasbanca„, a declarat șefa BERD în Moldova, Angela Sax.

Pe lângă faptul că a fost acționar, Banca a contribuit, de asemenea, la furnizarea accesului la finanțare întreprinderilor mici și mijlocii din Moldova prin Mobiasbanca. Din 1996, BERD a acordat băncii finanțare de peste 60 de milioane de euro pentru împrumuturi acordate companiilor locale. BERD este cel mai mare investitor instituțional din Moldova. De la începutul operațiunilor sale în țară, Banca a investit aproape 1,3 miliarde de euro în peste 120 de proiecte din sectorul financiar, agrobusiness, energetic, infrastructură și producție.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!