„Popoarele noastre frățești au trecut prin multe: avem o istorie comună, probleme și victorii comune. În acest an, noi vom marca aniversarea a 75-a de la eliberarea Moldovei de fascism, iar anul viitor, împreună cu Rusia și alte foste republici sovietice, vom sărbători 75 de ani de Victorie comună în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Astăzi, Republica Moldova tinde să restabilească parteneriatul strategic cu Federația Rusă și sunt convins că relațiile noastre bilaterale au perspective bune pentru a fi extinse și aprofundate. Republica Moldova dorește să construiască o politică externă echilibrată bazată pe interesele naționale, iar parteneriatul strategic cu Federația Rusă va fi întotdeauna o parte deosebit de importantă a concepției politicii externe a țării noastre”, a mai scris președintele.

Nu se știe dacă Igor Dodon a revenit deja din „vizita de lucru” de la Moscova. Și dacă în cazul altor vizite în Rusia președintele obișnuia să-și țină la curent urmăritorii de pe rețelele de socializare privind întrevederile pe care le are, de această dată, singura întâlnire de la Moscova făcută publică a fost cea de vineri, cu Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill.


De menționat este că nu se știe nici scopul vizitei care are loc imediat după finalizarea a două runde de discuții de la Președinție, organizate pe marginea formării unei coaliții majoritare. Unii analiști au fost de părere că Igor Dodon ar fi mers la Moscova pentru a obține acordul Kremlinului pentru formarea unei alianțe dintre PSRM și PDM. Igor Dodon a spus însă că Rusia nu exercită presiuni nici asupra sa, nici asupra socialiștilor.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!