Sondajul mai sugerează că dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate confirgurația Parlamentului nu ar suferi mari modificări. PSRM s-ar clasa pe primul loc, urmat de Blocul ACUM și PDM, cu o mică diferență între ele. Partidul Șor ar fi pe locul patru, dar la limita pragului electoral.

Întrebați care ar fi partidul pentru care sigur nu ar vota, aproape 30% dintre participanții la sondaj au indicat Blocul electoral ACUM. Asta chiar dacă potrivit aceluiași sondaj, realizat de IMAS la comanda Partidului Democrat, Blocul „ACUM” s-ar situa pe locul doi în opțiunile de vot.Autorii sondajului au mai ținut să afle dacă noul sistem electoral le-a creat dificultăți alegătorilor în ziua scrutinului. Fiecare al cincilea respondent a spus că da, în timp ce aproape 80% dintre participanții la sondaj au menționat că nu au întâmpinat nicio dificultate.

Totodată, sondajul sugerează că aproape jumătate dintre cetățeni ar considera sistemul electoral mixt drept unul bun. Cel puțin această opțiune a fost exprimată de 46% dintre participanții la sondaj. De cealaltă parte, 39% dintre respondenți au declarat că sistemul mixt este unul rău, iar 15% au refuzat să dea un răspuns.


Sondajul a fost realizat de IMAS, la comanda PDM, în perioada 17 martie - 5 aprilie curent, pe un eșantion de 1110 respondenţi cu vârste de peste 18 ani de pe teritoriul Republicii Moldova. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!