„Susținem toate eforturile președintelui Republicii Moldova în vederea depășirii crizei politice din țară. PSRM urmărește să fie creată o majoritate parlamentară pe deplin funcțională, un Guvern și plan de guvernare. Nu considerăm posibilă susținerea unui Guvern minoritar. Cea mai bună soluție este deblocarea situației și neadmiterea alegerilor parlamentare anticipate”, a declarat secretarul formațiunii Ion Ceban.

În același timp, formațiunea a venit cu un pachet de legi și condiții pentru a forma o alianță de guvernare. Printre acestea se numără și funcția de președinte al Parlamentului, care ar urma să revină socialiștilor. În această funcție PSRM o propune pe Zinaida Greceanîi. 

Printre solicitările socialiștilor se numără și revenirea Serviciului de Informații și Securitate în subordinea șefului statului, declararea limbii ruse drept limbă de comunicare interetnică pe teritoriul Republicii Moldova și anularea „legii antipropagandă”. Totodată, în cadrul viitorului Guvern, PSRM va insista să-i revină domeniile politicii externe și apărării. 

Dacă nu va fi posibil de identificat acest compromis și un dialog, PSRM e pregătit să meargă în alegeri anticipate”, a mai adăugat Ceban.

Referindu-se la inivitația Blocului „ACUM” socialiștii au dat de înțeles că astăzi nu vor da curs acesteia. 

„Noi le propunem tuturor să examineze calm, la rece, toate propunerile noastre. Noi suntem gata, mâine la prima oră să vă informăm despre decizia care urmează să o luăm ulterior”, a declarat Greceanîi. 


Declarațiile socialiștilor vin la scurt timp după ce democrații au prezentat un pachet social care va sta la baza negocierilor privind formarea unei majorități parlamentare. Democrații nu au pomenit de vreo condiționalitate pe plan politic. 

Anterior, în urma întrevederii de la Președinție, socialiștii și democrații au spus că au similitudini în abordarea subiectelor sociale. Iar un sondaj realizat la comanda democraților și publicat tot astăzi sugerează că cetățenii și-ar dori formarea unei coaliții între PSRM și PDM.

De cealaltă parte, reprezentanții ACUM au anunțat că sunt gata să-și asume guvernarea într-un Guvern minoritar, după votarea pachetului antioligarhic de legi. 

Anterior, blocul ACUM a refuzat atât apelul socialiștilor de a se așeza la masa de discuții, cât și invitațiile repetate ale democraților, catalogând propusele negocieri drept o eventuală trădare a electoratului.

Totodată, deputații PAS și PPDA au venit cu un pachet de legi privind „deoligarhizarea” țării și au propus ca în fotoliul de premier să revină Maiei Sandu, iar în cel de președinte al Parlamentului – Andrei Năstase. Ulterior, blocul a lansat o invitație generală la dialog, adresată deputaților anti-oligarhici. La întâlnire au venit însă doar trei deputați ai Partidului Șor.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!