Ce nu se spune despre tehnologia 5G în Moldova? Iată îngrijorările comunității internaționale

Ce nu se spune despre tehnologia 5G în Moldova? Iată îngrijorările comunității internaționale
Foto: mwrf.com

Tehnologia 5G a fost testată recent în Moldova de un grup de telefonie mobilă. Prezent la eveniment, ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a spus că țara noastră ar putea servi drept o țară de testare a tehnologiilor performante. În timp ce la Chișinău auzim cuvinte de laudă din partea autorităților, în lume există o largă dezbatere asupra efectelor noii tehnologii – începând cu depășirea nivelului admisibil de radiații până la riscul ca datele să ajungă pe mâini străine.

Ministru belgian: „Oamenii nu sunt cobai, a căror sănătate o pot vinde cu profit”

La Bruxelles, de exemplu, planurile privind implementarea unui proiect pilot de furnizare a internetului wireless de mare viteză în rețeaua 5G au fost stopate. Motivul – îngrijorările legate de sănătatea cetățenilor, scrie presa locală.

În iulie, Guvernul belgian a încheiat un acord cu trei operatori de telecomunicații pentru a relaxa standardele stricte de radiații de la Bruxelles. Totuși, autoritățile locale au declarat că, deocamdată, este imposibil să se estimeze nivelul radiației ce va fi emisă de antenele necesare pentru implementarea serviciului 5G. „Nu pot să salut această tehnologie dacă standardele de radiații, care trebuie să protejeze cetățeanul, nu sunt respectate, fie că este vorba de 5G sau de o altă tehnologie. Oamenii de la Bruxelles nu sunt cobai, a căror sănătate o pot vinde cu profit. Proiectul pilot nu este fezabil în contextul standardelor actuale de radiație”, a declarat ministrul belgian al Mediului, Celine Fremault.

Regiunea Bruxelles are standarde stricte privind radiațiile provocate de domeniul telecomunicațiilor. Standardul de 6 volți pe metru a produs deja probleme în trecut, atunci când a fost implementată rețeaua de internet 4G.

Expert britanic, despre tehnologia Huawei: „Este de proastă calitate”

La evenimentul de testare a tehnologiei 5G de la Chișinău, a fost prezent și directorul general al companiei Huawei Moldova. Tehnologia gigantului chinez de telecomunicații este însă criticată și chiar ar putea fi interzisă pentru principalele rețele 5G din Marea Britanie. Directorul tehnic al serviciului britanic de spionaj GCHQ, Ian Levy, a numit-o „de proastă calitate”, exprimându-și îngrijorările legate de securitatea datelor, scrie BBC. „Tehnologia Huawei ține de anii 2.000. Nu am văzut nimic ce să ne dea încredere că programul de transformare (n.r. menit să combată problemele identificate, pentru care Huawei s-a angajat să plătească peste două miliarde de dolari) va face exact ceea ce spun ei că va face”, a spus expertul.

Un conflict în care este vizată compania Huawei fierbe și în Statele Unite. La începutul lunii martie, firma chineză a ajuns să intenteze un proces împotriva Guvernului american, susținând că acesta a acționat ilegal, scrie Reuters. Asta după ce o lege ce ține de apărarea națională, adoptată, iar mai apoi promulgată de președintele Donald Trump încă anul trecut, interzice instituțiilor federale și furnizorilor acestora să achiziționeze produse și servicii Huawei.

Vezi și: Cum a ajuns rețeaua 5G din Europa motiv de ceartă între SUA și China

Gigantul chinez a menționat că autoritățile americane nu au reușit să furnizeze nicio dovadă în sprijinul restricțiilor impuse. Totuși, Washingtonul a insistat ca aliații săi să nu implice Huawei în rețelele 5G, fiindcă legislația chineză obligă firmele să coopereze cu serviciile de informații.

Comisia Europeană: E nevoie de o abordare comună privind securitatea rețelelor 5G

La finele lunii martie curent, Comisia Europeană a recomandat o serie de etape şi măsuri operaţionale, la nivel naţional şi la nivelul UE, menite să asigure un nivel ridicat de securitate cibernetică a reţelelor 5G care vor conecta miliarde de obiecte şi de sisteme, inclusiv în sectoare critice, cum ar fi cel energetic, al transporturilor, al serviciilor bancare şi al sănătăţii, precum şi sisteme de control industrial care conţin informaţii sensibile şi care sprijină sistemele de siguranţă.

„Procesele democratice, cum ar fi alegerile, se bazează din ce în ce mai mult pe infrastructuri digitale şi reţele 5G, scoţând în evidenţă necesitatea de a trata toate vulnerabilităţile. Orice atac cibernetic care vizează reţelele viitoare dintr-un stat membru ar afecta Uniunea în ansamblul ei. De aceea, măsurile concertate adoptate atât la nivel naţional, cât şi la nivel european trebuie să garanteze un nivel ridicat de securitate cibernetică”, a subliniat Executivul comunitar într-un comunicat, scrie Agerpres.

Statele membre ale UE ar trebui să îşi finalizeze evaluările naţionale ale riscurilor până la 30 iunie 2019 şi să le transmită Agenţiei Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA) până la 15 iulie 2019. În paralel, statele membre şi Comisia vor începe activitatea de coordonare în cadrul Grupului de cooperare privind securitatea reţelelor şi a informaţiilor. Iar până la 31 decembrie 2019, Grupul respectiv trebuie să convină asupra măsurilor de reducere a riscurilor la adresa securităţii cibernetice identificate.

Potrivit unui comunicat emis anterior de Ministerul Economiei de la Chișinău, strategia 5G a grupului de telefonie mobilă care a testat tehnologia în Moldova se bazează pe trei componente: îmbunătăţirea benzii mobile de mare viteză, acces de mare viteză în ceea ce priveşte reţeaua fixă şi aplicații noi pentru a sprijini transformarea digitală a afacerilor. Până în anul 2020, testele ce vizează aceste trei zone vor pregăti sosirea 5G atât pentru consumatori, cât și pentru clienții business, se mai arată în comunicat. 5G este generaţia a cincea de viteză în telefonia mobilă, aceasta fiind succesoarea tehnologiei 4G. Odată cu implementarea noii tehnologii, viteza transferului de date va creşte, iar timpul de răspuns va fi îmbunătăţit.

Vezi și aceste știri
Proiectul care prevede indexarea pensiilor de două ori pe an, votat în prima lectură

Proiectul care prevede indexarea pensiilor de două ori pe an, votat în prima lectură

Un braț de trandafiri roșii pentru un fost democrat. Cum l-a felicitat șeful statului pe primarul de la Hîncești

Un braț de trandafiri roșii pentru un fost democrat. Cum l-a felicitat șeful statului pe primarul de la Hîncești

Niciun caz de coronavirus, dar zeci de moldoveni sunt bolnavi de gripă și alte infecții respiratorii. Șeful de la „Toma Ciorbă” a prezentat ultimele cifre

Niciun caz de coronavirus, dar zeci de moldoveni sunt bolnavi de gripă și alte infecții respiratorii. Șeful de la „Toma Ciorbă” a prezentat ultimele cifre

Advertoriale
30 de studenți din Moldova – premiați de MAIB în Programul „Burse pentru Viitorul Tău”

30 de studenți din Moldova – premiați de MAIB în Programul „Burse pentru Viitorul Tău”

Începe expoziția BEAUTY-2020! Să ne reîncărcăm cu energie, oferte speciale și frumusețe

Începe expoziția BEAUTY-2020! Să ne reîncărcăm cu energie, oferte speciale și frumusețe

Un deceniu de activitate în care Fundația Orange Moldova face lumea mai bună

Un deceniu de activitate în care Fundația Orange Moldova face lumea mai bună

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • PlayGround cu Ion Sturza: Lovitura de la Cluj, cifrele Elefant.ro și pronosticuri despre imobiliare
  PlayGround cu Ion Sturza: Lovitura de la Cluj, cifrele Elefant.ro și pronosticuri despre imobiliare
 • PlayGround cu Alexandru Baltag: 100 de stații electrice până la sfârșitul lui 2020
 • Nota de plată a lui Alexandru Luchianov. Despre profitul vinăriei Et Cetera, bani pierduți, dezvoltare personală și cum e să faci business cu fratele (VIDEO)
 • PlayGround cu Lisa Guțu: Cum dezvolți un fintech de milioane de dolari
 • PlayGround cu Vitalie Tătaru: Digital Banking
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Cristina Pozneac: „Fotografia este despre viață.”. Interviu cu și despre EA, cea care...
 • Legați prin sânge și aceeași pasiune. „Frații E30” despre interesul pentru mașini,...
Cele mai populare
 • 1
  Confirmat! Primul caz de infecție cu coronavirus în România
 • 2
  Tipărit în peste o mie de exemplare: Familia Dodon pare să aibă propriul pomelnic
 • 3
  Moldovenii stabiliți în Italia, despre epidemia coronavirus: „Te temi să tușești pe stradă, pentru că toți fug de tine. Magazinele au fost golite” (FOTO/VIDEO)
 • 4
  Sergiu Sîrbu, despre detaliile negocierilor PSRM-PD: „Dacă Dodon câștigă alegerile, atunci PD ar putea obține și funcția de premier”
Autentificare