Orice trecător poate observa casa - gunoiște, aflată în apropierea Palatului Republicii. Cei care preferă să lase aici deșeurile menajere, o fac se pare fără nici o remușcare și aruncă pachetele peste geamurile sparte ale locuinței.

Am încercat să aflăm mai multe detalii despre gunoiștea improvizată în centrul Chișinăului. Solicitat de Agora, Alexandru Bajura, vicedirector al Întreprinderii Regia „Autosalubritate” spune că nu știe prea multe despre acest caz și nu poate interveni, fără solicitarea Direcției generale locativ-comunală. „Noi funcționăm în bază de contracte, iar Direcția locativ -comunală  inspectează locurile și, eventual, semnalează anumite încălcări”.

Pe de altă parte, Ghenadie Dubița, directorul adjunct al Direcției generale locativ- comunale ne-a spus că „fiind o casă individuală de locuit, Direcția generală locativ-comunală nu poate interveni fără acordul proprietarului„. „Locuința de pe strada Mitropolitul Gavriil Bănulescu- Bodoni 29 este proprietate privată, iar stăpânul este plecat în străinătate și probabil nu știe că locuința sa a fost transformată în gunoiște. Fără acordul proprietarului nimeni nu are voie să intre aici”.

În Chișinău, acest caz nu este unul individual. Luna trecută o gunoiște neautorizată de pe bulevardul Constantin Negruzzi a fost lichidată. Deșeurile menajere erau aruncate de mai mulți ani de locuitorii care locuiesc în regiune.

Totodată, Primăria îndeamnă cetățenii să semnaleze cazurile despre gunoiștile neautorizate, pentru a fi luate măsuri. 

Potrivit Codului Contravențional al R.Moldova, pentru aruncarea deșeurilor în locuri neautorizate sunt prevăzute amenzi care variază între 600 și 1500 de lei în cazul persoanelor fizice, iar în cazul persoanelor juridice amenzile pot ajunge până la 15000 lei.

Autor: Violeta Anușca, stagiară

 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!