„Atât socialiștii, cât și democrații, se focusează pe politici sociale, ceea ce permite o nivelare a unei părți din interesele de guvernare. În spatele discuțiilor despre pensii si capitalul social, aceste partide vor decide cum trebuie sa fie distribuită puterea. Socialiștii nu solicită niciun minister sau funcție legată de statul de drept, nici Ministerul Justiției, nici Centrul Național Anticorupție, nici Procuratura. Acest aspect este probabil cel mai important punct de tangență în eventualele negocieri de formare a coaliției. Democrații ar accepta un asemenea compromis, deoarece în schimb ar putea menține controlul asupra instituțiilor majore de combatere a corupției și de inițiere a dosarelor (politice)”, a menționat Dionis Cenuța.

Analistul a mai spus că politica externă și consolidarea instituției președintelui este o prioritate pentru socialiști, astfel încât aceștia să poată decide cât de apropiată sau de distantă să fie relația cu NATO, dar și cu Uniunea Europeană. În opinia comentatorului politic, asta nu ar pune în dificultate democrații, „care au guvernat în ultimii ani sub presiunea unei politici externe duble”.

„Consolidarea statutului limbii ruse și eliminarea politicilor de contracarare a propagandei rusești reprezintă o alta dimensiune ce ar putea fi înghițită de către democrați. Consolidarea limbii ruse va permite o polarizare a societății, iar polarizarea permite manipularea opiniei publice de o manieră mai facilă. Limba rusa, la fel ca si neaderarea la NATO (niciodată propusă ca demers oficial), reprezintă punctele de contradicție majoră, care vor îndepărta ACUM”, a subliniat analistul.

Potrivit lui Dionis Cenușa, PDM și PSRM ar găsi un compromis și privind investigarea așa-zisului furtul al miliardului. „Investigația crimei din sistemul bancar este o altă latură, deși spinoasă pentru democrați, oricum nu atât de periculoasă. În primul rând, socialiștii propun inițierea unei noi investigații, care este proces de durată. Nimic nu este spus despre raportul Kroll 2 si nici despre Ilan Șor. Totodată, este sugerată renunțarea la prevederile care transformă miliardul furat în datorie publică. O asemenea lege este complicată și va necesita noi surse pentru a recupera banii, lucru care însă va fi decis ulterior, cumva. Dar acest lucru îi poate ajuta pe socialiști sa acopere demersul ACUM pe același subiect”, a conchis Cenușa.

În urma briefingului de marți, 9 aprilie, democrații au anunțat un pachet social care va sta la baza negocierilor, menționând că sunt gata să discute cu partidele interesate să participe la implementarea lui. În aceeași zi au fost publicate datele unui sondaj realizat la comanda democraților, care spune că cetățenii și-ar dori formarea unei coaliții între PSRM și PDM.

La scurt timp, în cadrul unei conferințe de presă, socialiștii au spus că nu vor susține un Guvern minoritar. Totodată, și-au înaintat condițiile pentru formarea unei majorități parlamentare, printre care: funcția de președinte al Parlamentului să revină Zinaidei Greceanîi, Serviciul de Informații și Securitate să revină în subordinea șefului statului, limba rusă să fie declarată drept limbă de comunicare interetnică pe teritoriul Republicii Moldova, „legea antipropagandă” să fie anulată, iar domeniile politicii externe și apărării din viitorului Guvern să revină PSRM-ului.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!