Autorul sesizării a invocat faptul că donatorii Partidului Șor au beneficiat pe parcursul ultimului an de mai multe contracte de achiziții cu statul, fapt interzis de lege. 

Președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a declarat că informația a fost confirmată și de Agenția Achiziții Publice. Mai exact, este vorba de patru agenți economici care au donat în total 2.090.000 de lei. În perioada 10 decembrie 2017 - 10 decembrie 2018 aceștia au fost beneficiarii a zeci de contracte de achiziții publice.  

„Din rapoartele financiare reiese că formațiunea a primit donații în campania electorală din partea agenților economici care în decurs de un an înainte de alegeri și-au desfășurat activitatea din bani obținuți din contractele de achiziții publice. Regulamentul stabilește că persoanele juridice pot dona doar prin transfer la completarea unei declarații pe propria răspundere privind lipsa restricțiilor. De asemenea, este interzisă finanțarea directă sau indirectă de către persoanele juridice care cu un an înainte de campanie au dezvoltat activități din bani publici, precum și finanțări din exterior”, a declarat Alina Russu.

Totodată, șefa CEC a subliniat că anume declarația pe proprie răspundere semnată de agenții economici au determinat concurentul electoral să accepte donațiile. 

„Se constată că Partidul Șor a acceptat banii de la companiile menționate pentru că ele au făcut declarații despre inexistența cotei de stat și lipsa restricțiilor. Având în vedere că lipsesc probe că partidul a cunoscut despre aceasta, admintem ca bună credință faptul că au acceptat banii. Concluziile despre săvârșirea unei contravenții nu pot fi bazate pe presupuneri”, a mai adăugat Russu.

Astfel, mebrii Comisiei Electorale Centrale au decis ca, în termen de șase luni, formațiunea condusă de Ilan Șor să verse în bugetul de stat banii primiți de la cele patru companii. Totodată, CEC urmează să sesizeze Procuratura Generală pe marginea falsului în declarații și finanțării ilegale a campaniei electorale de către agenții economici vizați.  

Cele patru companii vizate sunt:

FORSBETA SRL - 26 de contracte de achiziții - 695.000 de lei donați Partidului Șor

LasLux SC . SRL - 1 contract de achiziții - 300.000 de lei donați Partidului Șor

Vent Sistem Companie - 400.000 de lei donați Partidului Șor

ExFactor Grup SRL - 6 contracte de achiziții - 695.000 de lei donați Partidului Șor.

„De ce abia acum examinăm acest subiect? Nu cumva aceste informații puteau influența rezultatele alegerilor dacă erau cunoscute”, a întrebat în context membrul CEC Vladimir Șarban.

Șefa CEC a argumentat prin faptul că până acum ar fi adunat probele și informațiile necesare, menționând că termenul de prescripție este destul de mare. 

Menționăm că în campania electorală Partidul Șor a raportat venituri și cheltuieli de aproape 20.000.000 de lei.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!