„Multe echipamente din secțiile de diagnosticare și secțiile chirurgicale sunt cu grad mare de uzură și fără verificare metrologică.  Astfel, unele dispozitive  aflate în dotarea instituţiilor medicale au o durată de exploatare de până la 40 de ani (normele internaţionale fiind până la 10 ani). Din numărul total de aparate Roentgen raportate de instituții la momentul evaluării  (34 aparate),  65% au o uzură de la 75 la 100%, ceea ce indică un risc de prejudiciu pentru pacienți și personalul care lucrează cu aceste dispozitive. Gradul de dotare a unităților de primire urgentă (UPU) de tip III și reanimare și terapie intensivă (RTI) ale instituțiilor cu UPU tip III la nivel național constituie în medie 67%, ceea ce nu corespunde normativelor aprobate. Circa o treime din instituțiile spitalicești raportează deficit de unele echipamente necesare, obligatorii conform standardului de dotare a UPU”, se arată într-un comunicat emis presei.

Totodată, majoritatea instituțiilor (80%) raportează un număr insuficient de monitoare pentru monitorizarea parametrilor vitali, care nu acoperă numărul de paturi în secția RTI din instituție. Dacă numărul monitoarelor pare a fi suficient, acestea au un grad înalt de uzură și nu corespund necesităților unui act medical calitativ. Unele instituții raportează acoperire de 50 sau chiar 45%, ceea ce înseamnă că, practic, fiecare al doilea pat cu pacient în stare gravă, care necesită monitorizare, nu este dotat cu astfel de sistem.  

În raport se mai spune că multe echipamente medicale nu au pașapoarte tehnice, ceea ce face imposibilă monitorizarea lucrului acestora. Din cauză că nu sunt suficiente mijloace alocate pentru asigurarea verificării echipamentelor medicale, pentru întreţinerea şi repararea dispozitivelor medicale din dotare (atât capacităţi de personal, cât şi dispozitive adecvate de testare şi calibrare) există riscuri pentru siguranța pacienților, a atenționat Mihail Cotorobai.

De asemenea, se atestă o lipsă acută a specialiştilor în domeniul ingineriei biomedicale privind întreținerea, verificarea şi utilizarea dispozitivelor medicale. Lipsesc criteriile de selectare a instituţiilor care necesită modernizare, reieşind din priorităţile sectorului sănătăţii. Calitatea serviciilor medicale obţinute în rezultatul unei astfel de situaţii, în consecinţă, generează probleme legate de evoluţia maladiilor și stabilirea tratamentului optim și în timp util, se mai precizează în comunicat.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!