„Cred că este foarte bine că avem și troleibuz. Ar fi bine să fie și autobuz. Prețul e mai ieftin. Prețul la microbuz e patru lei, iar la troleibuz e doi lei. Diferența e în jumătate”, a declarat o femeie din Trușeni, în timp ce aștepta troleibuzul în stație.

Am așteptat și noi. Primul troleibuz a venit conform programului, însă am ezitat să intrăm. Al doilea, care a venit cu o întârziere de 10 minute, a fost și mai plin. Nu am renunțat însă la ideea de a ajunge în Trușeni, așa cum sunt nevoiți să o facă zilnic zeci de locuitori.

„Rutiera vine când vrea ea. Cu troleibuzul, mai mult nimic. Ba vine mai devreme. Poți să-l scapi și aștepți o oră. De încăput, încapi, că suntem din Trușeni și ne știm a gheboși. Ne-am deprins din 135 (n.r. microbuzul nr. 135)”, a spus o tânără.

„Trebuie să-ți faci cel puțin un locușor micuț măcar lângă ușă. Cu hainele șifonate, cu papucii murdari. Respectiv, ne ducem la serviciu și ne aducem în ordine”, a menționat o altă locuitoare a comunei.

De la strada Calea Ieșilor, din cartierul Sculeni, și până în Trușeni, am ajuns în aproximativ jumătate de oră. Majoritatea pasagerilor au mers gratuit. Și asta pentru că taxatorul nu și-a putut face loc printre pasageri.

Totuși, unii nu se plâng. „Troleibuzele acestea așa... parcă le-a dat Dumnezeu de acolo. Față de cum era, oleacă e mai bine. Circula un autobuz vai de capul lui. Ieșea colbăraie. Te suiai într-însul, Doamne ferește ce era. Da acum iaca troleibuze noi au dat. Și aer condiționat o să fie, vara o să fie. Căldură este, e curat, e bine. Altceva ce ne mai trebuie nouă aici în Trușeni?”, a spus un bărbat din comună.

Troleibuzele cu mers autonom ajung și alte suburbii. Este vorba de Sângera, Stăuceni, Durlești și Bubuieci. O parte din rute au fost lansate în ajunul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019.

Înainte de scrutin, a fost lansată și ruta de troleibuz nr. 36, care leagă orașele Ialoveni și Chișinău, fiind prima linie electrică care face legătura dintre capitală și o localitate din afara municipiului. AGORA a încercat să ajungă, într-o dimineață, cu troleibuzul nr. 36 la Chișinău, prezentând experiența într-un alt material video.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!