Țara mail.ru. Adresele de e-mail ale primăriilor din R. Moldova, create arbitrar de funcționarii locali

Țara mail.ru. Adresele de e-mail ale primăriilor din R. Moldova, create arbitrar de funcționarii locali
Foto: wikipedia.org, eharmony.co.uk

Mail.ru, Yahoo.com, Gmail.com, Rambler.ru și care mai de care. Vorbim de poștele electronice ale primăriilor din Republica Moldova, ale căror denumiri nu respectă nicio regulă și sunt create în mod arbitrar de către funcționarii locali. Asta chiar dacă un Regulament, elaborat de Guvern în 2014, reglementează sistemul de adrese electronice ale autorităților publice. Documentul a rămas însă doar pe hârtie. Mai mult, reprezentanții primăriilor pe care i-am contactat la acest subiect ne-au spus că nu au auzit despre un astfel de Regulament.

[email protected] și [email protected]

[email protected][email protected] sau [email protected] La prima vedere, aceste adrese de e-mail par a fi personale. În realitate, vorbim despre e-mailurile unor primării din Republica Moldova, afișate fie pe site-urile localităților respective, fie pe site-urile Consiliilor Raionale.

Doar în raionul Strășeni găsim o listă de câteva e-mailuri cu denumiri mai puțin oficiale, cum ar fi [email protected] (primăria Pănășești), [email protected] (primăria Zubrești), [email protected] (primăria Tătărăști), [email protected] (primăria Micleușeni) sau [email protected] (primăria Scoreni).

Primele patru adrese electronice sunt denumite după numele și prenumele primarilor localităților. Edilii cu care am vorbit nu se arată deranjați de acest fapt, ci spun că le este mai ușor să administreze treburile primăriei folosindu-și propriul e-mail.

Adresa de bază a primăriei este e-mailul personal al primăriței

Pe site-ul Consiliului Raional Strășeni, la datele de contact ale primăriei Tătărești este afișat e-mailul [email protected] Contactată de AGORA, primărița Elena Platița a declarat că este de acord că un e-mail personal nu dă bine pentru imaginea primăriei și spune că localitatea mai are un e-mail creat pe serviciul gmail.com. Totuși, principala adresă electronică este e-mailul personal al primăriței.

La noi deja s-au deprins de la Consiliul Raional. [...] Este automatizat, când de obicei ne transmit informația de ordin general, concomitent la toate primăriile, am observat că figurează atât adresele generale, cât și cele private”, ne-a spus primărița. Având în vedere că mandatul său expiră în iunie curent, Elena Platița spune că este târziu de a mai schimba adresa de e-mail până la alegeri.

Întrebată ce se va întâmpla cu informațiile oficiale ale Primăriei stocate pe adresa personală de e-mail, odată cu plecarea sa din funcție, primărița ne-a răspuns că este nevoie de o verificare. „M-am gândit și eu la întrebarea asta. Când se termină un mandat, ar fi bine să fie un fel de dare în primire, de verificare. Dacă rămâne același primar, cât de cât e ok, dar dacă se schimbă, să insiste să verifice adresa noua”, ne-a comunicat ea.

Când adresa de mail este neutră și toți angajații primăriei au acces liber, se întâmplă când unii angajați, care primesc informații atunci când primarul este în teritoriu sau la un seminar, să distrugă acele informații intenționat”, ne-a mai spus primărița, făcând referire la mărturii private din alte primării.

„Cum am preluat-o, așa am mers mai departe”

[email protected] este adresa electronică pe care o folosesc toți angajații primăriei din Scoreni. Secretara Conisliului sătesc ne-a spus că e-mailul a fost creat de mulți ani, fiind preluat și de actuala administrație.

Să vă zic sincer, adresa e făcută de mai mulți ani, și cum am preluat-o, așa am mers mai departe. Care e diferența? E o adresă de mail pe care o folosește toată primăria. Chiar nu e o problemă. Pe noi nu ne deranjează nuanța asta”, ne-a spus Nadejda Bobeica.

Informații incomplete

Majoritatea primăriilor localităților din Republica Moldova nu dispun de un site oficial, iar datele de contact ale acestora sunt afișate pe site-ul Consiliului Raional. Puține dintre acestea, însă, au publicat adresele de e-mail ale primăriilor din raion, semn că telefonul este modalitatea preferată de comunicare cu autoritățile locale. Vreți să transmiteți un document sau un mesaj pe e-mailul unei primării? E-mailul îl aflați tot prin intermediul telefonului.

Pe site-ul Consiliului Raional Nisporeni sunt indicate doar două adrese de e-mail ale localităților: Nisporeni ([email protected]) și Bălănești ([email protected]). E-mailul Consiliului Raional Nisporeni este și el pe serverele rusești: [email protected] O situație similară se atestă pe site-ul Consiliului Raional Telenești, unde sunt afișate e-mailurile a doar câteva primării.


O situație mai bună poate fi observată pe site-ul Consiliului Raional Leova. Aici nu doar aflăm e-mailurile tuturor primăriilor din raion, ci observăm o tendință de omogenizare a denumirilor adreselor, folosind sufixul „lv” (n. r. - Leova).


Mail.ru nu este o problemă de imagine pentru primăriile moldovenești

Pe lângă gmail.com, mail.ru pare să fie serviciul de poștă electronică preferat de autoritățile locale. Pentru primăriile moldovenești, acest lucru nu pare să fie o problemă de imagine. Pe lângă cunoașterea la scară largă a limbii ruse, un argument forte este... obișnuința, întrucât adresa de e-mailul a fost creată, în multe din cazuri, înainte de preluarea puterii actualei administrații. Totuși, există numeroase exemple în care administrațiile instalate în urma alegerilor locale din 2015 au creat adrese electronice noi pentru primării.

La hotar cu România, dar cu mail.ru

Un asemenea caz îl găsim la Chirileni, Ungheni, unde e-mailul primăriei este [email protected], după numele secretarului Consiliului sătesc.

A fost cândva, dar era și la contabilitate, și la secretar, și nu încurcam întotdeauna. Și eu am hotărât să o iau pe asta”, ne-a spus Anastasia Cojocaru. „Dar nu numai eu sunt pe mail.ru. Cam toate primăriile sunt pe mail.ru, de ce adică? Așa am luat-o și așa mergem înainte. Nu ne-a făcut nimeni observația asta. E o încălcare de lege?”, ne-a întrebat funcționara.

De altfel, o serie de primării din Ungheni, raion învecinat cu România, își au e-mailurile pe mail.ru. Poate cel mai pertinent exemplu este Petrești, o localitate aflată pe malul Prutului, dar care afișează următoarele două adrese de e-mail: [email protected] și [email protected]

Majoritatea primarilor cu care am vorbit (din raioanele Nisporeni, Ungheni, Orhei, Strășeni, Leova și Telenești) nu și-au exprimat intenția de a schimba din propria inițiativă adresa electronică a primăriei, dacă nu va exista o indicație de la Consiliul Raional sau Guvern. A existat, totuși, o excepție.

Din start am zis că nu e normal. Dar mă rog, acesta a fost mail-ul înainte de a veni eu, și acesta a rămas, și la contabilitate, se folosesc fetele de acolo. La mine mandatul expiră în iunie. Dacă mă vor alege oamenii încă o dată, neapărat îl schimb”, ne-a spus Cleopatra Cobzac, primărița de Codreanca (r. Strășeni), care folosește adresa [email protected]

Și la Micăuți, Strășeni, primăria își are adresa electronică pe serverele rusești: [email protected] E-mailul este folosit de toți angajații primăriei, recepționând și expediind acte și informații inerente activității lor.

Situația la Chișinău și Bălți

Atât capitala Republicii Moldova, cât și al doilea cel mai mare oraș din republică au e-mailuri personalizate după denumirea oficială a munciipiilor. Pe site-ul chisinau.md este indicată adresa [email protected], iar direcția responsabilă pentru relațiile cu publicul are propriul e-mail: [email protected]

În același timp, site-ul primăriei din Bălți indică [email protected] ca adresă electronică a municipalității.


Legea există doar pe hârtie

Regulamentul cu privire la serviciile sistemului de poștă electronică al autorităților administrației publice. Așa se numește documentul care reglementează sistemul de e-mailuri ale instituțiilor din Republica Moldova. Aprobat de Guvern la 2 septembrie 2014, Regulamentul este însă o necunoscută pentru autoritățile publice locale și rămâne, deocamdată, doar pe hârtie atunci când vorbim de administrația publică locală, în pofida faptului că documentul prevede că este „obligatoriu pentru toți utilizatorii sistemului de poștă electronică (SPE) al autorităților administrației publice”.

Regulamentul prevede următoarele tipuri de e-mailuri:

a) prenume.nume(fl)institutie.gov.md;

b) subdiviziune(fl)institutie.gov.md;

c) prenume.nume(fl)institutie.md

Potrivit Regulamentului, sistemul SPE se atribuie la categoria de sisteme speciale de telecomunicații ale Republicii Moldova se bazează pe mijloacele tehnice speciale (servere poștale, noduri, linii de conexiune) și pe complexe software și hardware. Regulamentul stipulează principiile și regulile de acces la sistem, modul de conectare/deconectare a utilizatorilor, drepturile și obligațiile acestuia, restricțiile ș. a. aspecte ale folosinței sistemului de poștă electronică.

Până când sistemul va fi pus pe picioare, primăriile moldovenești continuă să foloseasă poșta electronică pe mail.ru, gmail.com, rambler.ru sau yahoo.com, iar primarii sau secretarii consiliilor locale - să atribuie primăriilor e-mailurile personale.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Conflicte, fumat și satisfacerea nevoilor fiziologice în spații publice: Poliția cere Primăriei Chișinău să intervină în cazul protestatarilor adunați de Partidul Șor

Conflicte, fumat și satisfacerea nevoilor fiziologice în spații publice: Poliția cere Primăriei Chișinău să intervină în cazul protestatarilor adunați de Partidul Șor

Frica de reacția părinților și conflictele din familie - principalele motive pentru care copiii fug de acasă. Cum pot fi prevenite aceste cazuri

Frica de reacția părinților și conflictele din familie - principalele motive pentru care copiii fug de acasă. Cum pot fi prevenite aceste cazuri

Spînu: Gazprom ezită să confirme livrarea de gaze naturale pentru R. Moldova după 1 octombrie. Ce se întâmplă în caz de sistare a gazelor rusești

Spînu: Gazprom ezită să confirme livrarea de gaze naturale pentru R. Moldova după 1 octombrie. Ce se întâmplă în caz de sistare a gazelor rusești

Advertoriale
Recomandarea specialiștilor DAD Accountant: Cum să retragi bani din firmă și să nu dai faliment

Recomandarea specialiștilor DAD Accountant: Cum să retragi bani din firmă și să nu dai faliment

Ziua Națională a Vinului la Castel Mimi din acest an va fi primul eveniment alimentat integral cu energie electrică produsă din surse regenerabile

Ziua Națională a Vinului la Castel Mimi din acest an va fi primul eveniment alimentat integral cu energie electrică produsă din surse regenerabile

Château Purcari este cel mai bun producător din Moldova conform Mundus Vini Summer Tasting 2022

Château Purcari este cel mai bun producător din Moldova conform Mundus Vini Summer Tasting 2022

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
  DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
 • DESCIFRAT| Cum (NU) face față Chișinăul inundațiilor de după ploi cu un sistem de canalizare pluvială din 1980. Care sunt soluțiile (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Maia Sandu anunță deciziile luate de Consiliul Suprem de Securitate (LIVE)
 • 2
  Atac armat la o școală din Rusia: Cel puțin 13 oameni au fost uciși, dintre care șapte copii
 • 3
  Unul din acționarii principali ai celei mai mari bănci din R. Moldova cumpără șase parcuri solare (Mold-Street)
 • 4
  În lume se desfășoară 61 de conflicte armate. Cele mai multe dintre acestea sunt în Asia de Sud
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.